Şimşek’ten işadamlarına: 2024’te çok zorlanacaksınız, benden bir şey istemeye gelmeyin

Gazeteci Erdal Sağlam, ekonominin patronu Bakan Mehmet Şimşek'in oda ve borsa başkanlarına "2024 boyunca bir şey istemeyin çünkü para yok" dediğini aktardı. Şimşek, işadamlarını döviz ve altın almaları konusunda uyararak, "MASAK sizin de hesaplarınızı görüyor" dediği belirtildi.

  • ü
  • 14 Mart 2024
  • ü
  • Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hafta sonunda TOBB’da oda başkanlarıyla yaptığı toplantıda “2024 yılında kimse bana bir şey istemek için gelmesin, para yok” dediği iddia edilde.

Gazeteci Erdal Sağlam, 10haber sitesinde yer alan yazısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in TOBB’da oda ve borsa başkanlarıyla yaptığı toplandaki konuşmasından bazı bölümlere yer verdi.

Mehmet Şimşek’in enflasyonla neden mücadele edilmesi gerektiği yönündeki konuşmasına TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun destek verdiğini ifade eden Sağlam, yazısına şu ifadelere yer verdi:

“Bakan Mehmet Şimşek seçim sonrası güçlendirerek uygulamak istediği enflasyonla mücadele programı için özel sektörden destek aldı diyebiliriz. TÜSİAD’ın daha önce bu konuda verdiği desteği açıkça belirttiği bilinirken hafta sonundaki toplantıda TOBB’dan da tam destek aldığını öğrendik.

‘YENİ YATIRIM YOK’ DEMİŞ

Toplantı hakkında bilgi aldığımız oda başkanları “Adam çok kararlı, haklı da… Enflasyonu kesinlikle yenmek gerekiyor ve başka çare olmadığını açıkça görüyoruz” dedi. Bakan Şimşek “Otoyoldu, havaalanıydı böyle yatırımları yeterince yaptık, bir süre yeni yatırım olmayacak. Sadece altyapı yatırımı olarak organize sanayi bölgelerini limanlara bağlamak için planlanan demiryolu hatlarını yapacağız” diye konuşmuş.

Servet vergisi gibi seçimden sonra geleceği söylenen radikal vergi düzenlemeleri hakkında “kesinlikle öyle şeyler yok” diyen Bakan Şimşek ÖTV ve KDV konusundaki sorulara ise “ÖTV ve KDV’yi bana bırakın” yanıtını vermiş. Toplantıya katılan başkanlar bakanın “ÖTV ve KDV’de genel bir artış olmayacak” sözünü hatırlatarak “herhalde mal bazında bu vergilerde bir düzenleme olacak” yorumunu yaptı.

‘MASAK SİZİN DE TÜM HESAPLARINIZI GÖRÜYOR’

Bu arada vergide kayıt dışının kayda alınmasına büyük önem vereceklerini, vergi kaybını önleyeceklerini kaydeden Bakan Şimşek bu konudaki çalışmalarına da değinip “MASAK artık sizlerin de tüm hesaplarını görüyor” demiş. Şimşek kurlar hakkındaki söylentilere “Ben anlamıyorum niye hâlâ altın veya döviz alınıyor, halbuki açıkça da söyledik; TL bu süreçte değerlenecek” yanıtını vermiş.

‘BENDEN PARA İSTEMEYE GELMİYİN’

Seçim nedeniyle herkesin bir şeyler istediğini hatırlatan Bakan Şimşek seçimden sonra kimsenin kendisine kredi için, finansal kolaylık için, yani para istemek için gelmesini istemediğini belirterek “Zorlanacaksınız, zaten bunu size açıkça söylüyorum ama benden bir şey istemeyin” demiş.

Zaten taleplere karşı durduğu için kendisinin “kötü adam” olduğunu kaydeden Bakan Şimşek “Ben kötü adam olmaya razıyım, Kabinedeki arkadaşlar da beni böyle görüyor. Ama bunu yapmak zorundayız, kötü adam olmaya devam etmek zorundayım” demiş.

Kredi faiz oranlarının önümüzdeki dönem yüksek olacağını, büyümede sıkıntılar yaşanacağını açık açık anlatan Bakan Şimşek özellikle 2024 yılının zor geçeceğini, işlerin rayına girmesiyle birlikte 2025 yılından itibaren rahatlatmaya başlayacaklarını kaydetmiş. Bu sözler üzerine görüşlerini sorduğum bir oda başkanı “Arkadaşlar 4-5 ay sonra faizlerin inmeye başlayacağını düşünüyor ama şahsen yıl sonundan önce ineceğini pek sanmıyorum” yorumu yaptı.

‘KEMAL DERVİŞ’E VERDİĞİMİZ DESTEK GİBİ’

Toplantı bitiminde TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu kapanış konuşmasını yaparken Bakan Şimşek’in özetlediği gibi ekonominin düze çıkması için bu zorluklara katlanmak zorunda olduklarını kaydederek “Aynen 2001 yılında Kemal Derviş’e verdiğimiz destek gibi size de tam destek vereceğiz” demiş.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com