Prof. Dr. Acemoğlu: Enflasyon bu düzeye çıkınca indirmek zor

Yüksek enflasyona dikkat çeken Prof. Acemoğlu, asgari ücret tartışmaları hakkında konuştu: Türkiye gibi bir ekonominin asgari ücreti arttırarak fakirlikten çıkması mümkün değil. Verimliliği, üretkenliği arttırarak çıkması lazım.

  • ü
  • 20 Aralık 2023
  • ü
  • Ekonomi

Türkiye’deki yüksek enflasyona dikkat çeken Massachusetts Institute of Technology (MIT) öğretim üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, atılması gereken önemli adımlar olduğunu söyledi. Acemoğlu, “Enflasyon bu düzeye çıktıktan sonra indirmek çok zor. Ama enflasyonu düşürüp de Türk ekonomisini düzelteceğiz diye bir şey de yok” dedi.

Sözcü’den İpek Özbey’in sorularını yanıtlayan Acemoğlu, Türkiye’de orta sınıfın ortadan yok olduğunu çalışanların yüzde 50’sinin asgari ücretli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Ama aynı zamanda asgari ücrete reel olarak bakarsanız yine de çok yüksek değil. Fakirliğin azıcık üstü… Belki İstanbul’da, Ankara’da değil. Bu niye? Çünkü Türkiye’deki sanayi sisteminin, ekonominin verimliliği, üretkenliği çok düşük. Yani Türkiye’nin problemi bir üretkenlik problemi. Şirketler yeterince üretmiyorlar”

‘ASGARİ ÜCRET ARTTIRARAK FAKİRLİKTEN ÇIKILMAZ’

Acemoğlu, şirketlerin verimli bir şekilde çalışmadığını da hatırlatarak kurumların bozuk olduğunu ve teknolojiyi doğru kullanmadıklarını dile getirdi. Teknolojiye yeterince yatırım yapılmadığının altını çizen Acemoğlu, “İnsan kaynakları iyi değil çünkü yine kurumlar bozuk, yine eğitim sistemi bozuk. Ancak Türkiye gibi bir ekonominin asgari ücreti arttırarak fakirlikten çıkması mümkün değil. Verimliliği, üretkenliği arttırarak çıkması lazım.” ifadelerini kullandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com