Nisan ayı faiz kararını açıklayan Merkez Bankası sürpriz yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 17 Nisan 2025'te yılın üçüncü faiz kararını açıkladı. TCMB, politika faizini 350 baz puan artırarak yüzde 46’ya yükseltti. Kararın ardından ekonomistlerden yorum gecikmedi.

  • ü
  • 17 Nisan 2025
  • ü
  • Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 17 Nisan 2025’te yılın üçüncü faiz kararını açıkladı. Buna göre, TCMB, nisan ayında politika faizini yüzde 46,0 seviyesine yükseltti. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 46’dan yüzde 49’a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e yükseltti.

POLİTİKA, GECELİK VE BORÇLANMA FAİZLERİ YÜKSELDİ

Karar metninde şu ifadelere yer verildi:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya yükseltilmesine karar verdi. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 46’dan yüzde 49’a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e yükseltti.

Enflasyonun ana eğilimi mart ayında geriledi. Aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle nisan ayında bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörülmekte. Öncü veriler yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ima etmekte. Küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları kanalıyla dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmekte. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etti.

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmekte. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacak. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecek. Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecek. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacak.

Finansal piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde parasal aktarım mekanizmasını destekleyen ilave adımlar ivedilikle atılmıştır. Likidite koşulları yakından izlenmeye ve likidite yönetimi araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecek. Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacak.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacak.

MARTTA SÜRPRİZ ARA TOPLANTI

Mart ayında yapılan PPK toplantısında, politika faizi 250 baz puan düşürülerek yüzde 45’ten yüzde 42,5’e çekilmişti. Ancak Merkez, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve Türk lirasında yaşanan değer kaybının ardından 20 Mart’ta takvimde olmayan sürpriz bir kararla toplantı düzenlenmişti.

Ara toplantıda politika faizi sabit tutulurken, gecelik faiz yüzde 44’ten yüzde 46 seviyesine çıkarılmıştı.

EKONOMİSTLERDEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Kararın ardından ekonomistlerden yorum gecikmedi. İris Cibre, “Kısaca, ne olursa olsun enflasyonla savaşırım, siyaseten de bağımsızım dedi” ifadesiyle kararı öne çıkardı. Uğur Gürses, “Banka tabelayı da değiştirebileceğini gösterdi” dedi. Mahfi Eğilmez ise adımı “doğru karar” olarak değerlendirdi.

Piyasalardaki sabit tutma beklentisinin aksine gerçekleşen kararın ardından ekonomistlerin değerlendirmesi de gecikmedi.

‘MERKEZ ENFLASYONLA SAVAŞIRIM, SİYASETEN DE BAĞIMSIZIM DEDİ’

Ekonomist İris Cibre, TCMB’nin faiz artışı kararını net bir mesaj olarak yorumladı. Cibre, “Faizi yükseltmesi, koridorla getirileri yükseltmesi dolayısıyla oluşan kafa karışıklığını temizledi ve sıkı duruşunu netleştirdi” değerlendirmesini yaparken, en dikkat çekici ifadesi şu oldu: “Kısaca, ne olursa olsun enflasyonla savaşırım, siyaseten de bağımsızım dedi.”

Ancak Cibre, bu adımın reel sektörde yaratacağı etkilere de işaret ederek, “Finansmana erişim kısıtlı, şimdi bir de inmesi beklenen maliyetler tekrar arttı. 2024’te atlatmamız gereken yavaşlama ve işsizlik, bugüne birikimli şekilde sarktı” uyarısında bulundu.

EĞİLMEZ: “DOĞRU KARAR”

Ekonomist Mahfi Eğilmez ise kararı olumlu değerlendirdi. Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma ve borç verme faizlerini de sırasıyla yüzde 44,5 ve yüzde 49 seviyesine çekerek faiz koridorunu genişlettiğini belirten Eğilmez, “Benim tavsiye ettiğim gibi haftalık repo ihalesiyle borç verme faizini (politika faizini) de % 46’ya yükseltti. Doğru karar” ifadelerini kullandı.

GÜRSES: “OPERASYONEL RAHATLIK GETİRECEK”

Ekonomist Uğur Gürses de TCMB’nin hamlesinin teknik olarak mevcut durumu büyük ölçüde değiştirmeyeceğini ancak operasyonel açıdan önemli bir rahatlama sağlayacağını belirtti. Gürses, “Politika faizini yüzde 46’ya çekmesi fiili olarak mevcut durumu değiştirmeyecek; Banka tabelayı da değiştirebileceğini gösterdi” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com