Merkez Bankası’ndan yine sürpriz yok: Ağustos ayı faiz kararı açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Fatih Karahan başkanlığındaki toplantıda faiz kararını açıkladı. Son dört kararında olduğu gibi bu ay da politika faizini yüzde 50'de sabit tutuldu.

  • ü
  • 20 Ağustos 2024
  • ü
  • Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayı faiz kararını açıkladı. TCBM, son dört kararında olduğu gibi bu ay da politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu. Verilen karar sonrası yapılan açıklamada enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunun yinelendiği ifade edilerek, “Sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir” denildi.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), Fatih Karahan başkanlığındaki toplantıda faiz kararını açıkladı. Kararın açıklanmasının ardından temmuz ayında aylık enflasyonun sınırlı bir artış gösterdiği ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı belirtildi. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler, yurt içi talebin yavaşlayarak enflasyonist etkilerin azaldığını gösterdi. Hizmet enflasyonunda iyileşmenin gecikeceği, mal enflasyonunun düşmesine rağmen hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve katılığın riskleri artırdığı ifade edildi.

SIKI PARA POLİTİKASINA DEVAM

Kararda, parasal sıkılaştırmanın etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verildiği, ancak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskler karşısında ihtiyatlı bir duruşun sürdürüleceği vurgulandı. Aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası uygulanacak, gerekirse bu duruş sıkılaştırılacak.

‘SABİT TUTULMASINA KARAR VERMEKLE BİRLİKTE…’

Kurul kararına ilişkin basın duyurunda, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir” ifadeleri yer aldı.

GEÇEN AY DA SABİT TUTULMUŞTU

Kararda ayrıca, “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Geçtiğimiz ay, Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit tutmuştu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com