Merkez Bankası’ndan ‘altına hücum’: Türkiye dünyanın en büyük alıcısı oldu

ABD’de faizlerin düşme ihtimali belirince altın fiyatı rekordan rekora koşuyor. Dünya borsalarında onsu 2590 ABD dolarına kadar çıktı. Yükselen altın fiyatlarına karşın Türkiye altına en fazla yatırım yapan ülkeler arasında ilk sırayı aldı.

ABD’de faiz oranlarının düşme ihtimalinin ortaya çıkmasından sonra altın fiyatları rekor düzeyde arttı. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın yarın (Perşembe) faiz oranlarını düşürmesini beklerken, altın yatırımcılar için yeniden daha cazip hale gelmeye başladı. Süreç nedeniyle merkez bankaları arasında da altına olan talep yükselirken Türkiye, dünyanın en büyük altın alıcısı haline geldi.

6 AYDA 45 TON ALDI

Dünya Altın Konseyi’nin verileri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın ilk yarısında yaklaşık 45 ton altın satın aldığını gösteriyor. Uzmanlar, zayıf ulusal para birimi lira ve yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye’nin güvenlik arayışında olduğunu belirtiyor Ayrıca Türkiye, Çin ve Hindistan gibi ülkeler altın rezervlerini kullanarak ABD dolarına daha az bağımlı hale gelmeye çalışıyor.

FİYAT ARTIŞI SÜREBİLİR

Altın, hafta başında Londra Borsası’nda onsu (yaklaşık 31,1 gram) fiyatı 2.589 ABD dolarına yükselerek şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. Altın fiyatı yaklaşık bir haftadır keskin bir şekilde yükselerek, yüzde dört değer kazandı. Faiz oranlarının düşme ihtimaliyle birlikte ABD doları da son zamanlarda değer kaybetti ve bu da altın fiyatına ek bir destek sağladı. Altın, dünya piyasasında genellikle ABD doları cinsinden işlem gördüğünden, ABD para birimindeki zayıflık altını birçok ülkede daha ucuz hale getiriyor, bu da talebi ve dolayısıyla fiyatı tetikliyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com