Merkez Bankası verilerine göre, son 9 ayda, Türkiye’den yurtdışına 20 milyar dolar kaynağı belirsiz para çıkışı yaşandı. Peki bu para kime ait ve nereye gitti?
Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, bugünkü köşe yazısında çok çarpıcı bir bilgiyi okurlarıyla paylaştı. Muratoğlu şunları yazdı:
Geçtiğimiz 9 ayda “Net Hata ve Noksan” kaleminden 20.7 milyar dolarlık kaynağı belirsiz döviz çıkışı söz konusu… Üstelik bu çıkışın 10.5 milyar doları sadece ağustos ve eylül aylarında gerçekleşti.
Şöyle hesaplayalım mı? Bir 100 dolarlık banknotun kalınlığı yaklaşık 0.11 milimetredir. 207 milyon banknotun yüksekliği 22.770.000 milimetre eder yani 22.770 metre… Bu da 22.77 kilometre yüksekliğinde bir banknot destesi demektir. Nerede bu para? Görünmeden nasıl dolaşıyor ortalıkta?
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Altın ithalatına getirilen kotalar nedeniyle kaçakçılığının patladığı sır değil… Her sınır kapısında altın yakalanıyor kilolarca… Özel uçaklarla gelenler ve limanlardan girenler ise tonlarca…
Kilogram başına ortalama 3.500 dolar kaçakçılık kârı varsa durduramazsın zaten duvar örsen sınırlara…
Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi tablolarında yer alan net hata ve noksan kalemi, kaynağı belirlenemeyen döviz giriş veya çıkışlarını ifade eder. Ödemeler dengesi, toplamı sıfıra eşit bir dengedir. Dış dünyadan mal ve hizmet satın alınır, gider yapılır ve dış dünyaya mal ve hizmet satılır, gelir sağlanır. Bu alım – satım ve gelir – giderin oluşturduğu dengeye cari denge denir. Cari denge, açık vermişse finansman dengesinde bu açığın nasıl karşılandığı (borç, sermaye girişi, hisse senedi satışı vb) yer alır. Bu ikisi arasında bir tutarsızlık varsa bu fark net hata ve noksan kalemine yazılır. Net hata ve noksan kalemi kaynağı bilinmeyen bir döviz girişi veya çıkışı olduğu anlamına gelir.