Merkez Bankası sinyali verdi: Dolar kurunda 8 liralık artış beklentisi

Geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerin ardından meydana gelen kur artışının bir benzerinin bu seçimlerin sonunda yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu oldu.

  • ü
  • 13 Mart 2024
  • ü
  • Ekonomi

Piyasalardaki çalkantı sürüyor. 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası için dolar kurunda hızlı yükseliş bekleyen vatandaşlar döviz bürolarına akın etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan Piyasa Katılımcıları Anketi dolar kurundaki artış için seçim sonrasını işaret etti. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından da dolar kurunda yaklaşık yüzde 40’lık bir artış yaşanmıştı.

TCMB’DA POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ

TCMB, yaz aylarında başlattığı rezerv biriktirme sürecini 180 derece tersine çevirmiş durumda. Geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerin ardından meydana gelen kur artışının bir benzerinin bu seçimlerin sonunda yaşanıp yaşanmayacağı büyük bir merakla bekleniyor. Ekonomistler ise konuya ilişkin farklı görüşler öne sürüyor.

DOLAR YIL SONUNA KADAR 8 LİRA ARTACAK

Piyasa Katılımcıları Anketi’ne katılan katılımcılar, “Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? (TL)” şeklindeki soruya, 31 Aralık tarihi için 40.02 TL’lik bir beklentiyle yanıt verdi. Bu durum, Türkiye’de yılın geri kalan 9 aylık bölümünde, dolar kurunda her ay ortalama 0,9 TL’lik bir artış yaşanacağı anlamına geliyor.

ARTIŞ SEÇİM SONRASI MI, YIL SONU MU?

Ankete katılan katılımcılar, seçim sonrası dolar kurunda ani bir yükseliş beklemiyor. Bu yükselişin yılın geri kalan bölümüne yayılacak şekilde yaşanması ve yılın son bölümünde dolar kurunun 2024 yılını 40 liradan tamamlaması en muhtemel senaryo olarak görülüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com