Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı. Banka faizi sabit tuttu.

  • ü
  • 23 Mayıs 2024
  • ü
  • Ekonomi

Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 50 olan politika faizini yine sabit tuttu.

Bankadan yapılan açıklamada, “Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacaktır” denildi.

Mart ayında politika faizi yüzde 50’ye yükseltilirken, Nisan ayındaki toplantıda ise faiz sabit tutuldu.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı TCMB’nin politika faizini yüzde 50’de sabit bırakmasını beklerken, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 olarak hesaplandı.

BİR YILLIK FAİZ KARARLARI

Türkiye’de politika faizi, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı, Hafize Gaye Erkan’ın ise Merkez Bankası Başkanı olarak atanmasının ardından, 2023 yılının haziran ayında 27 ay sonra ilk kez artırıldı. Erkan’ın başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi 650 baz puan artışla yüzde 8,5’ten yüzde 15’e yükseltildi.

Merkez Bankası, ardından faiz artışlarını sıklaştırdı. Temmuz ayında politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 17,5’e, ağustos ayında ise 750 baz puanlık artışla yüzde 25’e çıkarıldı. Eylül ayında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 30’a, ekim ayında yüzde 35’e ve kasım ayında yüzde 40’a yükseltildi. Aralık ayında ise 250 baz puanlık artışla yüzde 42,5’e getirildi. Ocak ayında politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 45’e çıkarıldı.

Yeni başkan Fatih Karahan’ın liderliğinde 22 Şubat’ta yapılan ilk PPK toplantısında politika faizi sabit tutuldu.

Mart ayında ise politika faizi, 500 baz puan artışla yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltildi.

Banka, nisanda ise politika faizini sabit tuttu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com