Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizinde hamle yapmadı. Banka, yüzde 50 olan faizi sabit tuttu. Böylelikle birbirini izleyen altıncı toplantıda da politika faizi sabit tutulmuş oldu.

  • ü
  • 19 Eylül 2024
  • ü
  • Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) 2024 Eylül ayına ilişkin faiz kararını açıkladı. Banka politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Karar metninde söyleme ilişkin değişiklik de dikkat çekti. Ağustos ayındaki karar metninde yer alan “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesi son metinde “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır” şeklinde değişti.

ENFLASYON EĞİLİMİNDE BELİRGİN BİR DEĞİŞİM YOK

TCMB’nin karar metninde Ağustos ayında aylık enflasyona dair göstergelerin bir bütün olarak incelendiğinde, ana eğilimin belirgin bir değişim sergilemediği belirtildi.

Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığını teyit ettiğini söyleyen TCMB temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘EK SIKILAŞTIRMA’ VURGUSU METİNDEN ÇIKARILDI

TCMB’nin metninden ek sıkılaşma vurgusu çıkarken sıkı duruş ve likidite adımlarına yönelik mesajların da korunduğu görüldü.

Metinde, para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi.

TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini söyledi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com