Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, politika faizini Mayıs'ta olduğu gibi Haziran ayında da yüzde 50'de sabit tuttu. Ekonomistlerin beklentileri de faizin sabit bırakılacağı yönündeydi.

  • ü
  • 27 Haziran 2024
  • ü
  • Ekonomi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de sabit bıraktı. Banka bir önceki toplantısında da politika faizini sabit tutmuştu.

MB: ENFLASYONDAKİ ZAYIFLAMA KESİNTİYE UĞRADI

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, TCMB’nin, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 50’de sabit bırakmasını bekliyordu. MB’nin açıklamasında aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın geçici bir kesintiye uğradığına dikkat çekildi.

TCMB’nin bir sonraki toplantısı 23 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

NE OLMUŞTU?

Geçen yıl mayıs ayında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nin ardından sıkı para politikasına geçilmiş ve faizler artırılmaya başlanmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Naci Ağbal’ın başkanlığı döneminde Mart 2021’de yüzde 19 seviyesindeki politika faizini Şahap Kavcıoğlu idaresindeki 2021 ve 2022 yıllarında yaptığı indirimlerle yüzde 8,5’e çekmişti.

Şahap Kavcıoğlu’nun yerine Hafize Gaye Erkan’ın gelmesiyle Merkez Bankası, Haziran 2023’te faizi 27 ay sonra ilk kez artırmış ve politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 15’e yükseltilmişti.

Hafize Gaye Erkan’ın Başkanlık görevinde bulunduğu 7 ay 23 günde faiz yüzde 45’e çıkarıldı.

Erkan ayrılmasıyla yerine yardımcısı Fatih Karahan geldi. Karahan döneminde şubat ayındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz yüzde 45’te sabit tutuldu.

TCMB, 31 Mart yerel seçimlerinden önce sabit tutması beklenen faizi “enflasyon görünümündeki bozulma” gerekçesiyle yüzde 50’ye yükseltti.

Merkez Bankası nisan ve mayıs aylarında da faize dokunmayarak yüzde 50’de sabit bırakmıştı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com