Memurların zam oranı işçilerin kıdem tazminatını nasıl etkiliyor; kıdem tazminatı tavanı kaç TL oldu?

İşçilerin kıdem tazminatı tavanı, 1475 Sayılı İş Kanunu gereği memurların maaş kat sayısına endekslenmiştir. Böylece memur maaşlarına yapılan zam, işçilerin alacağı kıdem tazminatının tavanı belirlemektedir.

Maliye ve Hazine Bakanlığı geçtiğimiz günlerde bir Genelge yayınlayarak 2024 yılı Ocak- Temmuz döneminde geçerli olacak kıdem tazminatı tavan rakamını belirledi.

Memur maaş katsayısındaki artışa paralel olarak belirlenen kıdem tazminatı tavanı, 1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere 35 bin 057 TL oldu. Geçen yıl rakam 23 bin 489 TL olarak uygulanıyordu.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NEDİR, NEDEN ÖNEMLİDİR?

Peki kıdem tazminatı tavanı nedir? Kıdem tazminatı tavanı ne işe yarıyor? Kıdem tazminatı tavanı neden önemlidir?
Bu soruların cevabına geçmeden önce kıdem tazminatını nasıl hesaplandığın bakalım.

İşçilerin kıdem tazminatı hesaplanırken çalıştığı süreye bakılmaktadır. Çalışanlar, her tam yıl için 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanırlar.

KIDEM TAZMİNATI HESABINA NELER DAHİLDİR?

Kıdem tazminatının hesaplanması, işçinin son brüt ücreti üzerinden yapılırken sadece maaşı dikkate alınmaz. Yemek yardımı, yol parası, çocuk yardımı, eş yardımı, ikramiye ya da benzer ödeme kalemleri de kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.
Ancak bütün bu ücret kalemlerinin tamamının kıdem tazminatının yansımaması için de bir tavan sınırı belirlenmiştir.

Böylece asgari ücretin biraz üzerinde maaş alanların kıdem tazminatı ödenirken tavan rakamı devreye girerek kıdem tazminatının bu rakamı aşması, dolayısıyla işverene daha fazla maliyet çıkması önlenmektedir.

Örneğin net 25 bin TL maaşla çalışan bir işçinin kıdem tazminatı matrahı 40 bin TL civarında olmaktadır. Normalde işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı 40 bin TL’den hesaplanması gerekirken tavan uygulaması nedeniyle 35.057 TL’den hesaplanacaktır.

İŞÇİNİN KIDEM TAZİMNATI MEMURUN MAAŞ ZAMMINA BAĞLI!

İşçilerin kıdem tazminatı tavanı, 1475 Sayılı İş Kanunu gereği memurların maaş kat sayısına endekslenmiştir.

Böylece memur maaşlarına yapılan zam, işçilerin alacağı kıdem tazminatının tavanı belirlemektedir.

Bir başka ifade ile işçilerin son brüt ücreti ne kadar yüksek olursa olsun, alabileceği kıdem tazminatı miktarı, memurun maaş zam oranıyla sınırlanmaktadır.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com