Memurların maaşı, AYM iptali nedeniyle 345 TL düşecek mi?

İktidara yakın sendikaları korumak amacıyla yapılan düzenleme, Anayasa Mahkemesi’nden döndü. Peki şimdi ne olacak? Memurların maaşı 345 TL azalacak mı?

İktidar, 2022 yılında yasayı değiştirerek sendika üyesi memurlara ödenen ‘toplu sözleşme ikramiyesinde’ yeni bir düzenleme getirdi.

Hükümete yakın sendikaları korumak ve yeni sendika kurulmasını engellemek amacıyla; yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olan memurlar aylık 537 TL, yüzde 2 barajı aşamayan sendikalara üye olan memurlara ise 190 TL toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi karara bağlandı. Daha öncesinde, sendika üyesi bütün memurlara aynı miktarda toplu sözleşme ikramiyesi ödeniyordu.

2022 yılında yapılan düzenlemeyle, Memur Sen ve Kamu Sen gibi büyük ve iktidara yakın sendikalara üye olmak, memurlar açısından ilave kazanç imkanı sağladı. Söz konusu sendikalar da üyelerinden aidat keseceği için gelirlerini artırdı.

AYM İPTAL ETTİ

2022 yılındaki yasal düzenleme, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. AYM, iktidara yakın sendikaları korumak amacıyla yapılan yasal düzenlemeye ilişkin iptal kararı verdi. Yüksek Mahkeme, sendika üyesi memurların bazılarına daha yüksek ‘toplu sözleşme ikramiyesi’ verilmesini, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bularak ve ‘sendika üyeleri arasında ayrım yapılamayacağı’ gerekçesiyle iptal etti.

HÜKÜMET YENİ DÜZENLEME YAPMASI GEREKİYOR

İptal kararı, 5 Mart 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu iptal kararı sonucunda, hükümetin yeni bir karar alması gerekiyor. Ancak konu, seçim öncesi muhalefeti suçlamak için bir malzemeye dönüştürüldü.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, “CHP, emekçilerimizin kazanımı olan toplu sözleşme ikramiyesini iptal ettirdi. Bu iptal kararı ile ikramiyeden yararlanan 2 milyonu aşkın kamu görevlimizin aylıklarında, maalesef 345 TL azalma meydana gelecek.” diye açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer ise, “Sendikalı bütün kamu çalışanlarına eşit ikramiye verilmesini savunuyoruz. Nihayetinde Anayasa Mahkemesi apaçık eşitsizliğe ve ayrımcılığa ‘dur’ dedi. Böylece 400 bin kamu emekçisinin mağduriyeti giderilmiş oldu” ifadelerini kullandı.



GERÇEKTEN MEMURLARIN MAAŞI DÜŞECEK Mİ?

Eğer hükümet, AYM’nin iptal kararını dikkate alarak bir düzenleme yapmazsa büyük sendikalara üye olan memurlar da artık 537 TL yerine 190 TL toplu sözleşme ikramiyesi alacaklar.

Ancak hükümetin hem aynı konuda AYM’nin iptal kararlarına uygun şekilde yaptığı düzenlemeler hem de kamuoyu baskısı dikkate alındığında; yeni bir yasal düzenlemeye gidilmesi bekleniyor.

Nitekim sendika başkanları, Çalışma Bakanı ile bira araya gelerek çözüm arayışını sürdürüyor. Kısa sürede yeni bir yasal düzenleme yapılarak memurların maaşında bir düşüşe izin verilmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. En öne çıkan formül ise; AYM’nin iptal kararına uygun olarak sendika üyesi bütün memurlara aynı miktarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com