Türkiye ekonomisini kurtaracak kararlardan biri gibi sunulan, Nureddin Nebati’nin Maliye Bakanlığı döneminde devreye alınan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde sona gelindi. Aralık 2021’de başlatılan sistemle birlikte kurdaki dalgalanma biraz olsun dinmiş ve döviz hesapları adım adım TL’ye döndürülmüştü. Uygulamayla TL yüzde 40 değer kazanmasına rağmen, KKM hazineye ciddi yük getirmişti.
Aralık 2021’de 16 lira seviyesinde olan dolar bir anda 11 lira seviyelerine kadar indi. Piyasaların o dönemde kur riskini almak istememesi karşısında kamu bir anlamda devreye girerek döviz riskini üstlenmişti. Mayıs 2023’teki seçimlerin ardından, Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetiminin ilk işi KKM’yi adım adım bitirmek oldu. Şimdi ise alınan kararla birlikte, 6 ve 12 aylık hesap açma işlemleri sona erdi. Kısacası 2021 sonlarında, eski bakan tarafından ‘müthiş ekonomi buluşu’ diye sunulan sistem, 2023’ün ilk yarısında yeni bakan tarafından ‘devlete yük’ ilan edildi.
TCMB’nin internet sitesinde Kur Korumalı Mevduat hesaplarına ilişkin basın duyurusu yayımlandı. Kur Korumalı Mevduat hesaplarından çıkış stratejisi kapsamında açılış ve yenileme işlemlerinde vade sürelerinin kısıtlandığı belirtilen duyuruda “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz ve altın dönüşümlü kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında 6 ve 12 ay vadeli hesap açma ve yenileme işlemlerinin 20 Ocak 2025 tarihi itibarıyla sonlandırılmasına karar vermiştir. Kamuoyunun bilgisine sunulur” denildi.
Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sonrasında ise ekonomi yönetiminde büyük bir değişim yaşandı. Ekonominin direksiyonuna Mehmet Şimşek yeniden geçti. Şimşek bu süreçte her fırsatta KKM’den çıkış mesajlarını verdi.
Bunu piyasalara zarar vermeden yapmak isteyen Şimşek, önce rezervleri güçlendirmeyi sonra da kademe kademe çıkışı sağlamak istiyordu. Adım adım düzenlemeler gerçekleşti. Hazine’den yapılan ödemelerin bütçe açığına verdiği yükü azaltmak amacıyla ödemelerin tamamı Merkez Bankası’na devredildi. KKM sisteminden çıkış teşvik edildi. Türk lirası mevduat faizleri artışa geçti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
KKM faizleri düşürüldü. Bankaların da KKM hesapları için Merkez Bankası’na yatırması gereken zorunlu karşılıklar yükseltildi. Böylece hem bankaların KKM iştahı kalmadı hem de vatandaşın ilgisi gittikçe düştü. Kasım 2024’te açıklamalarda bulunan Şimşek, “Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları’ndan çok büyük ihtimalle çıkış yakındır. Uyguladığımız program sayesinde KKM’den güçlü bir şekilde çıkış sağlıyoruz” demişti.