Kur korumalı mevduatta köprüden önce son çıkış

Eski Hazine Bakanı Nureddin Nebati’nin ‘müthiş buluş’ dediği kur korumalı mevduatta sona gelindi. Bu yıl tamamen sona ermesi beklenen sistemde, 6 ve 12 aylık vadeler sona erdirildi.  

  • ü
  • 21 Ocak 2025
  • ü
  • Ekonomi

Türkiye ekonomisini kurtaracak kararlardan biri gibi sunulan, Nureddin Nebati’nin Maliye Bakanlığı döneminde devreye alınan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde sona gelindi. Aralık 2021’de başlatılan sistemle bir­likte kurdaki dalgalanma biraz olsun dinmiş ve döviz hesapları adım adım TL’ye döndürülmüş­tü. Uygulamayla TL yüzde 40 değer kazanmasına rağmen, KKM hazineye ciddi yük getirmişti.

Ara­lık 2021’de 16 lira seviyesinde olan dolar bir anda 11 lira sevi­yelerine kadar indi. Piyasaların o dönemde kur ris­kini almak istememesi karşısın­da kamu bir anlamda devreye gi­rerek döviz riskini üstlenmişti. Mayıs 2023’teki seçimlerin ardından, Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetiminin ilk işi KKM’yi adım adım bitirmek ol­du. Şimdi ise alınan kararla bir­likte, 6 ve 12 aylık hesap açma iş­lemleri sona erdi. Kısacası 2021 sonlarında, eski bakan tarafından ‘müthiş ekonomi buluşu’ diye sunulan sistem, 2023’ün ilk yarısında yeni bakan tarafından ‘devlete yük’ ilan edildi.

DUYURU MERKEZ’DEN GELDİ

TCM­B’nin internet sitesinde Kur Ko­rumalı Mevduat hesaplarına ilişkin basın duyurusu yayım­landı. Kur Korumalı Mevduat hesaplarından çıkış stratejisi kapsamında açılış ve yenileme işlemlerinde vade sürelerinin kısıtlandığı belirtilen duyuru­da “Türkiye Cumhuriyet Mer­kez Bankası, döviz ve altın dö­nüşümlü kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında 6 ve 12 ay vadeli hesap açma ve yenile­me işlemlerinin 20 Ocak 2025 tarihi itibarıyla sonlandırılma­sına karar vermiştir. Kamuoyu­nun bilgisine sunulur” denildi.

MEHMET ŞİMŞEK HEP ÇIKIŞ MESAJI VERDİ

Mayıs 2023’te yapılan Cum­hurbaşkanlığı ve genel seçimler sonrasında ise ekonomi yöneti­minde büyük bir değişim yaşan­dı. Ekonominin direksiyonuna Mehmet Şimşek yeniden geçti. Şimşek bu süreçte her fırsatta KKM’den çıkış mesajlarını ver­di.

Bunu piyasalara zarar ver­meden yapmak isteyen Şimşek, önce rezervleri güçlendirmeyi sonra da kademe kademe çıkışı sağlamak istiyordu. Adım adım düzenlemeler gerçekleşti. Hazi­ne’den yapılan ödemelerin büt­çe açığına verdiği yükü azaltmak amacıyla ödemelerin tamamı Merkez Bankası’na devredildi. KKM sisteminden çıkış teşvik edildi. Türk lirası mevduat fa­izleri artışa geçti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

KKM faizleri düşürüldü. Bankaların da KKM hesapları için Merkez Banka­sı’na yatırması gereken zorun­lu karşılıklar yükseltildi. Böyle­ce hem bankaların KKM iştahı kalmadı hem de vatandaşın ilgi­si gittikçe düştü. Kasım 2024’te açıklamalarda bulunan Şimşek, “Kur Korumalı Türk lirası Mev­duat ve Katılma Hesapları’ndan çok büyük ihtimalle çıkış yakın­dır. Uyguladığımız program sa­yesinde KKM’den güçlü bir şe­kilde çıkış sağlıyoruz” demişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com