Kök maaş aldatmacası: Milyonlarca emekliye zam yok

TÜİK'in enflasyon verisini açıklamasıyla SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24.73 zam alacak ancak söz konusu zam kök aylıklara uygulanacak. Prof. Dr. Aziz Çelik'in hesaplamasına göre, kök aylığı 8 bin liranın altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklisi milyonlarca yurttaş yüzde 0 zam alacak.

  • ü
  • 03 Temmuz 2024
  • ü
  • Ekonomi

TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon aylık bazda yüzde 1.64 arttı, böylece 6 aylık enflasyon yüzde 24.73 olarak hesaplanmış oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 6 aylık enflasyonu oranında yani yüzde 24.73 oranında zam alacak. Bu zam oranı kök maaşlara uygulanacak.

KÖK AYLIK 8 BİN LİRANIN ALTINDA İSE…

Sosyal Güvenlik uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik’in yaptğı hesaplamaya göre, kök aylığı 8 bin liranın altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 0 zam alacak.

Kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan emekli sayısı 4 milyona yakın. Çelik’in hesaplamasına göre, kök aylığı 8 bin liranın altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklisi milyonlarca kişi maaşlarına zam alamayacak.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

ZATEN AYLIĞI 10 TL OLDUĞU İÇİN

Kök aylığı 8 bin TL olan bir emekli yüzde 24.73 oranında zam alınca aylığı yaklaşık 10 bin TL olacak. Zaten aylığı 10 bin TL olduğu için yüzde sıfır zam almış olacak.

Çelik, enflasyon verilerine ilişkin, “Resmi enflasyonun üstünde zam alan kimse yok ama milyonlarca işçi, memur ve emekli enflasyonun altında ezildi” değerlendirmesini yaptı.

KÖK AYLIK NEDİR?

Kök emekli aylığı, emekli maaşının ham halini ifade ediyor. Kök emekli aylığı, emeklinin çalıştığı süre, ödediği primler ve kazançları gibi faktörlere göre hesaplanıyor.

Kök aylık, en düşük emekli aylığına yapılan artış sonrasında getirilen zamlar olmadan emekli aylığının ham halini ifade etmek için kullanılıyor. Buna göre emekli zammı sonrasında kök aylığı 10 bin TL’nin altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklileri yine aynı aylığı almaya devam edecek.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com