Kök maaş adaletsizliği sürüyor: 6 milyon emekli yüzde 33 zam alacak!

Hükümet, yoğun tepkiler üzerine geri adım atarak SSK ve Bağ Kur emeklileri için zam oranını yüzde 49,25’e çıkardı. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zam oranının, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 49,25’e yükseltildiğini açıkladı. Yüzde 49,25 zamdan SSK ve Bağ Kur emeklilerin yaklaşık yarısı yararlanacak. 6 milyon emekli için bu zam geçerli olmayacak.

Hükümet, yoğun tepkiler üzerine geri adım atarak SSK ve Bağ Kur emeklileri için zam oranını yüzde 49,25’e çıkardı.
Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zam oranının, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 49,25’e yükseltildiğini açıkladı. Böylece memur emeklileri için belirlenen zam oranı, SSK ve Bağ Kur emeklileri için de geçerli olacak.

Peki bu iddia doğru mu? Gerçekten bütün emekliler maaşı yüzde 49,25 zamlanacak mı? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Bu soruların cevabı maalesef hayır. İktidar gelen tepkiler üzerine palyatif çözümlerle günü kurtarmaya çalışırken ‘kök maaş’ uygulamasının yol açtığı adaletsizlik büyümeye devam ediyor. Yüzde 49,25 zamdan SSK ve Bağ Kur emeklilerin yaklaşık yarısı yararlanacak. 6 milyon emekli için bu zam geçerli olmayacak.

Zira SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları önce 37,57’den yüzde 42,6’ya, oradan da yüzde 49,25’e yükseltilirken en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarıldı. En düşük emekli maaşında başka bir iyileştirme yapılmadı. Bunun sonucu olarak yaklaşık 6 milyon emeklinin maaşı; 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarak yüzde 33 zamlanmış oldu.
Böylece emekliler arasında adaleti sağlama iddiası da boşa düştü. Zira 13 milyon SSK ve Bağ Kur emeklisinden yaklaşık 7 milyonu yüzde 49,25 zam alırken 6 milyonu yüzde 33 zam alacak.

Bu uygulamanın ortaya çıkardığı başka bir adaletsizlik ise, nispeten yüksek maaş alan emeklilerin daha yüksek zam almasına karşın açlık sınırının altında kalan düşük maaşlı emeklilerin daha düşük zam alarak aradaki maaş farkının artması olacak.

KÖK MAAŞ MESELESİ ÇOK ÖNEMLİ

En çok merak edilen konulardan biri de kök maaş meselesi. Emekliler en çok; ‘kök maaşı değişecek mi’, ‘emeklilerin kök maaşı artacak mı’ sorularına cevap arıyor. Bu sorular henüz karşılık bulmazken en düşük emekli maaşının yüzde 33 zam ile 10 bin TL’de kalmasına yönelik tepkiler büyüyor. İktidarın, gelen tepkiler üzerine seçimlere kısa bir süre kala en düşük emekli maaşını da 11 bin TL civarına çıkarabileceği belirtiliyor.

ADALETSİZLİĞİN NEDENİ KÖK MAAŞ UYGULAMASI!

Emeklilerin yarıya yakınının yüzde 33 zamda kalmasına yola açan sebep, kök maaş uygulaması. Bilindiği gibi emekli zamları, taban maaşa değil kök maaş yapılıyor. Örneğin kök maaşı 6 bin olan bir emekliye yüzde 49,25 zam yapılıyor. Maaşı yaklaşık 3 bin artışla 8 bin TL oluyor. Hazine desteğiyle de bu rakam 10 bin TL olarak ödenecek. Dolayısıyla bu kişi kağıt üstünde yüzde 49,25 zam almış görünürken maaşı 7.500 TL’den 10 bin TL’ye çıkıyor. Gerçek artış oranı da 7 bin 500 TL’nin 10 bin TL olmasıyla yüzde 33 oluyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com