Kamu işçilerinin ikramiyeleri ne zaman ödenecek?

Yaklaşık 500 bin kamu işçisinin ikramiye ödeme tarihleri belli oldu. Ödeme tarihlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, 29 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

  • ü
  • 29 Aralık 2023
  • ü
  • Ekonomi

Büyük bölümünü taşerondan kadroya geçen işçilerin oluşturduğu yaklaşık 500 bin kamu işçisinin ikramiye (ilave tediye) ödeme tarihleri belli oldu.

Kamu kurumlarında çalışan 4/D sürekli işçilere 2024 yılında ödenecek ikramiyelerin ödeme tarihlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, 29 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.

Buna göre kamu işçilerinin 6772 sayılı Kanun’dan kaynaklanan 2024 yılındaki ikramiyelerinin 13 günlük yevmiye tutarındaki birinci yarısı, 26 Ocak 2024 tarihinde ödenecek. Yine 13 günlük yevmiye tutarındaki ikinci yarısı ise 05 Nisan 2024 tarihinde ödenecek.

DİĞER İKRAMİYELER NE ZAMAN ÖDENECEK?

Kamu kurumu işçilerinin, yılda 4 eşit taksit halinde ödenen 52 günlük ikramiye hakları bulunuyor. Bu ikramiyelerin 26 günlük kısmı 6772 sayılı Kanun’dan kaynaklanırken 26 günlük kısmı da Cumhurbaşkanı Kararı ile ödeniyor. Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Karar ile ilk 2 taksitin ödeme tarihleri belli oldu.
Cumhurbaşkanı Kararı ile ödenecek ilave tediyelerin ödeme tarihleri ise yılın ikinci yarısında yine Resmi Gazete aracılığıyla duyurulacak.

KAMU İŞÇİLERİNİN İKRAMİYELERİ NASIL HESAPLANIYOR?

Kamu kurumu işçilerinin ikramiyeleri, brüt kazançtan SGK ve vergi kesintilerinin düşülmesinin ardından elde edilen net ücret üzerinden ödeniyor.
Ancak ikramiye hesabı, işçilerin brüt çıplak günlük kazançları üzerinden yapılıyor. Bu nedenle fazla mesai, eş ve çocuk yardımları ile hafta tatili ya da genel tatil ücretleri dikkate alınmıyor.

KİMLER İKRAMİYEDEN YARARLANABİLİR?

Kimlerin ikramiyeden yararlanabileceği, iş hukukunda uzun süre tartışma konusu olurken Yargıtay içtihatlarıyla bu işçi sayılan herkesin yararlanabileceği kabul edilmiştir.

Yargıtay işçi tanımını ise; ‘bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi nedir’ şeklinde yapmıştır.

Bu nedenle bir iş sözleşmesine dayanarak kamu kurumlarında çalışan her işçiye ikramiye ödemesi gerekiyor. Kamu kurumlarında çalışan geçici işçilerin de ikramiyeden yararlanması mümkün oluyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com