İstanbul’da yaşam maliyetleri uçuşta: ’10 kişiden biri yatağa aç giriyor’

İstanbul Planlama Ajansı'nın raporuna göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama aylık yaşam maliyeti Mayıs 2024 itibarıyla 61 bin 523 TL'ye ulaştı. Bu maliyetin bir yıl içinde yüzde 84 oranında arttığı belirtilirken, özellikle hijyen ürünlerinde yüzde 220'ye varan fiyat artışları dikkat çekiyor.

İstanbul Taksim'de günlük yaşam. (Fotoğraf: Ömer Hamza Yıldız)

İstanbul’da yaşam maliyetleri her geçen gün giderek artıyor. Artan kira, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatları ile beraber market ve yaşam maliyetleri vatandaşın belini iyice büktü. Artık İstanbul’da çift maaşlı bir aile bile geçinmekte sıkıntı çeker hale geldi.

Peki, İstanbul’da bir ailenin ortalama yaşam maliyeti ne kadar? İstanbul’da yaşamak ne kadar zor? En çok hangi kalemlerde fiyat artışı gerçekleşti?

BİR AİLENİN YAŞAM MALİYETİ YÜZDE 84 ARTTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı çalışan İstanbul Planlama Ajansı (İPA) “İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması: Mayıs 2024” raporunu yayınladı. Rapora göre İstanbul’daki dört kişilik bir ailenin ortalama aylık yaşam maliyeti 61 bin 523 Lira oldu. İPA verilerine göre bir senede İstanbul’da ortalama yaşam maliyeti yüzde 83,61 oranında arttı.

2023 Ocak ayında dört kişilik bir ailenin İstanbul’daki ortalama yaşam maliyeti 29 bin 428 Liraydı. Bir buçuk yıl geçmemesine rağmen Mayıs 2024 ile Ocak 2023 arasında enflasyon oranı yüzde 109 olarak hesaplandı.

İstanbul’daki yaşam maliyeti ise durmadan arttı. Her ay yüzde 3 ile yüzde 10 oranında yaşam maliyeti artış gösterdi.

“HER 10 İSTANBULLUDAN BİRİ YATAĞA AÇ GİRİYOR”

İPA Başkanı Buğra Gökçe konuyla ilgili “Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı halkın yaşamını güçleştiriyor, yoksulluk derinleşiyor. Bu yüzden vatandaşlar daha az sebze, meyve tüketiyor, İstanbul’da yaşayan her 10 kişiden biri gece yatağa aç giriyor” şeklinde açıklamada bulundu.

HİJYEN ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 220 ARTIŞ

İPA raporunda artışları kalem kalem olarak da ele aldı. İPA verilerine göre en büyük artışlar hijyen ürünlerinde gerçekleşti. Ağız ve diş bakım ürünleri son bir senede yüzde 219,58 oranında arttı. Peşinden ise yüzde 134,44 ile tuvalet kağıdı yer aldı. Temizlik malzemeleri yüzde 122,26; Mercimek yüzde 116,54; Margarin yüzde 101,36 oranında arttı.

Tekstil ürünlerinde de yüksek artış gözlemlendi. Çocuk tshirtleri bir senede yüzde 92,12 arttı. Bebek bezleri ise yüzde 81,54 artış gösterdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com