ATO Başkanı Gürsel Baran, bazı sektörlerde iş gücü açığını kapatan Suriyelilerin hızlı bir şekilde ülkelerine dönmeyeceği için bu alanda piyasanın olumsuz etkilenmeyeceği tahmininde bulundu. Baran, Türkiye’de işgücü açığının yüzde 20 olduğunu da söyledi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Suriye’de yaşanan değişimin ardından Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dönmelerine ilişkin sürecin çok hızlı olacağını düşünmediğini bildirdi.
Baran, mobilya ve tekstil gibi sektörlerde iş gücü açığını kapatan Suriyelilerin hızlı bir şekilde ülkelerine dönmeyeceği için bu alanda iş gücü piyasasının olumsuz etkilenmeyeceği öngörüsünde bulundu. Baran, Suriye’nin yeniden inşa sürecinde, Türkiye’nin listenin başında olması gerektiğini bildirdi.
Mevcut gelişmeler, PYD kontrolündeki coğrafya dışındaki bölgelerin geri dönüşe müsait olacağını gösterdiğini söyleyen Gürsel Baran, Suriyelilerin dönmesiyle tarım başta olmak üzere, mobilya ve tekstil sektörlerinin etkileneceğini bildirdi. Türkiye’de 250 bini aşkın Suriyeli çocuğun dünyaya geldiğini, 1 milyon çocuğun eğitim gördüğünü belirten Baran, Suriyelilerin bir anda akın akın döneceğini düşünmediğini bildirdi ve bu yüzden işgücü piyasasının da çok olumsuz etkilenmeyeceğinin altını çizdi.
Reel sektörün istihdam edecek eleman bulmakta büyük sıkıntı çektiğini de ifade eden Gürsel Baran, bunun başta ihracat olmak üzere Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.
Burada en önemli kriterin mesleki eğitim olduğunu kaydeden Baran, bu alan ihmal edilirken, üniversite eğitimine ağırlık verildiğine dikkat çekti. Üniversiteden mezun olanların da reel sektörün eleman ihtiyaçlarıyla örtüşmediğini belirten Baran, işsizlik oranı yüzde 9’a yaklaşmasına rağmen, iş gücü açığının yüzde 15-20’ye kadar çıktığını anlattı.