İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasının sonuçlarının açıklandığı toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, sanayi sektörünün içinde bulunduğu ekonomik koşullara dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Bahçıvan, özellikle temel mallarda enflasyonun gerilemesine sanayinin doğrudan katkı sunduğunu ancak bu çabanın, yüksek faiz politikalarıyla adeta cezalandırıldığını ifade etti.
Orta Vadeli Program’a (OVP) yönelik desteklerinin devam ettiğini belirten Bahçıvan, 2023’te OVP açıklandığında temel mallarda enflasyonun yüzde 53 seviyelerinde olduğunu, bu oranın bugün itibarıyla yüzde 20,3’e gerilediğini söyledi. Aynı süreçte hizmetler enflasyonunun ise yüzde 90’lardan yüzde 55’e düştüğünü hatırlatan Bahçıvan, “Sanayi, enflasyona karşı görevini fazlasıyla yerine getiriyor. Buna rağmen yüksek faiz politikasıyla oluşan kredi maliyetleri, en çok işletme sermayesi ihtiyacı olan sanayiciyi vuruyor. Kendimizden kaynaklanmayan bir enflasyonun bedelini ödüyoruz” dedi.
Bahçıvan’a göre hizmetler sektöründeki dirençli fiyat yapısı toplam enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. “Reel faizler, sanayi için neredeyse 40 puanı buluyor” diyen Bahçıvan, üretici enflasyonu ile kredi maliyetleri arasında oluşan bu derin makasın, sanayicinin finansman erişimini giderek zorlaştırdığını belirtti. “Bu baskı devam ederse, üretim tarafında arz kaynaklı sorunlar doğabilir” uyarısında bulundu.
Ekonomim’in haberine göre İSO Başkanı, 2024’ün ilk beş ayında da olumsuz ekonomik koşulların sanayi sektörü üzerindeki etkisini koruduğunu belirterek, hükümetle yakın temas hâlinde olduklarını ancak sanayicilerin ödediği bedelin giderek ağırlaştığını söyledi. “Uygulanan ekonomik tedavi gerekli olabilir ancak oldukça sert. Sanayinin dinamizmini yıpratmadan bu süreci yönetmeliyiz” dedi.
Sanayi sektörünün çalışan maaşları konusundaki tutumuna da değinen Bahçıvan, İSO 500 verilerinde ücret artışlarının önceki yıllara göre daha yüksek olduğunu belirterek, “Rekabet baskısı ve tüm olumsuzluklara rağmen sanayiciler, çalışanlarının refahı konusunda duyarlılığını ortaya koydu” dedi.
Üretimde teknoloji yoğunluğu konusunda ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın başlattığı strateji çalışmalarına işaret eden Bahçıvan, bu alanda ilerlemenin sürdüğünü aktardı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Ancak finansman sorununun önemli bir boyutunun da devreden KDV yükü olduğunu vurgulayan Bahçıvan, bu konuda net rakamlar paylaştı. 2023’te 66,7 milyar TL olan devreden KDV tutarının 2024’te yaklaşık yüzde 27 artarak 85 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. “Sanayici adeta devlete sıfır faizli ve süresiz kredi vermeye zorlanıyor” diyen Bahçıvan, özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde bu yükün firmaların nakit akışını ciddi biçimde olumsuz etkilediğini kaydetti.