İmamoğlu operasyonu dev Türk şirketlerini vurdu

Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması ile piyasalarda başlayan çalkantılar dev Türk şirketlerini vurdu. Vestel, Arçelik ve Şişecam'ın kredi notları düştü. Ayrıca şirketlerin borçlanma maliyetleri tırmanmaya başladı. Uzmanlar güven kaybının derinleştiği konusunda uyarıyor.

  • ü
  • 16 Nisan 2025
  • ü
  • Ekonomi

Türkiye’nin önde gelen sanayi grupları, son dönemdeki siyasi çalkantılar nedeniyle zor durumda kaldı. Kredi derecelendirme kuruluşları dev şirketlerin kredi notlarını bir bir düşürüyor.

Moody’s Salı günü Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticilerinden biri olan Vestel Elektronik’in notunu, şirketin zayıflayan likidite pozisyonu ve işletme performansına ilişkin endişeleri gerekçe göstererek daha da düşürdü. Şirketin Caa1 olan notu, iflas seviyesinin sadece üç kademe üzerinde yer alıyor.

ARÇELİK’İN NOTU DA DÜŞÜRÜLDÜ

S&P, geçen ay ülkenin en büyük tüketim malları şirketi olan Arçelik’in notunu BB-‘ye düşürmüştü. Şişecam’ın notu da mart ayında Moody’s tarafından B2’ye düşürülmüştü.

Bu kararlar, tarihsel seviyelerin altındaki kârlılığa ve faiz karşılama üzerindeki baskıya işaret ediyor.

ABD’li finans ajansı Bloomberg’e göre, son siyasi çalkantıların güveni daha da zedelemesiyle birlikte, firmalar için görünüm daha karamsar hale geliyor.

BORÇLANMA MALİYETLERİ ARTIYOR

Merkez Bankası geçen ay, İmamoğlu’na yönelik operasyonun döviz kurlarını vurması sonrası gecelik borç verme faizinde artışına gitmiş, bu da yıllık kredi faizlerini yüzde 60’ın üzerine çıkarak finansmanı zorlaştırmıştı.

Ayrıca şirketlerin tahvil aracılığı ile dış borç maliyetleri de artmış durumda. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Vestel’in 2029 vadeli dolar tahvili mart ayının başından bu yana yaklaşık 10 sent değer kaybetti ve şu anda 91,2 sent seviyesinde işlem görüyor. Arçelik’in 2028 vadeli tahvili Mart ayındaki 105 sent seviyesinden geçen hafta 101 sente kadar geriledi.

UZMANLAR: POLİTİK DURUM ETKİLİ OLUYOR

AllianceBernstein’da gelişmekte olan piyasalar kredi analisti olan Aswini Krishnan, “Enflasyon tedavisinin’ büyük Türk sanayi şirketlerinin mali sağlığı üzerindeki yan etkilerini görmeye başladık. mevcut etkilere bir süre daha dayanabilecek olsalar da, politik karışıklık durumu sürdürülemez hale getiriyor” dedi.

Fitch’te EMEA endüstriyel derecelendirme başkanı olan Paul Lund, “Açıkça güven erozyona uğradı. Döviz bulma kabiliyeti azaldı, aynı zamanda lira devalüe oldu, bu da doğal olarak yeniden finansmanı daha pahalı hale getiriyor” değerlendirmesini yaptı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com