Türkiye’de ilaç erişiminde son yıllarda kur krizi ile ortaya çıkan sorunlar, ilaç fiyatlarına verilen sabit döviz kuruna rağmen sürüyor. Bir büyük uluslararası ilaç şirketi daha piyasadan ilaçlarını çekme kararı aldı. Eczacılar çaresiz.
Türkiye’de ilaç erişiminde 2021 yılında Türk Lirasındaki ani değer kaybı ile ortaya çıkan sorunlar, Sağlık Bakanlığının getirdiği sabit kur uygulamasına rağmen sürüyor.
BirGün gazetesinden Sibel Bahçetepe’nin haberine göre bir büyük uluslararası ilaç şirketi daha piyasadan ilaçlarını çekme kararı aldı.
Habere göre Novartis, aralarında göz damlası, göz tansiyonu, astım, KOAH, epilepsi, migren, parkinson ve Alzheimer hastalıkları için kullanılan ilaçların da olduğu 14 ilacın Türkiye’de satışını sonlandırdığını açıkladı.
Şirketten yapılan açıklamada, “Mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık” ifadelerine yer verildi.
Eczacılar, satışı yapılmayacak ilaçların bazılarının muadilinin olmadığını, hastaların sıkıntı yaşayacağını belirtiyor. Ancak Novartis, yaptığı açıklamada piyasadan çekilen ilaçların “ilgili tedavi alanında Türkiye pazarında alternatif tedavi yöntemlerinin mevcut olduğunu” belirtti.
KUR FARKI KRİZ YARATIYOR
Ağustos ayında da İsviçre kökenli Roche firması organ nakli hastalarında kullanılan ilacını artık Türkiye’ye getirmeyeceğini ilan etmişti.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç fiyatlandırması için belirlenen sabit Avro kurunun 17,54 TL olarak belirlendiğini, bu kurun reel kurun çok altında olduğunu, bunun firmaların Türkiye’den çekilmesine sebep olduğunu belirtti.
Saydan, “özellikle ithal ilaçlarda ciddi sorun yaşanmaktadır. Bu sorunları aşmak için de bulabildiğimiz kadarıyla yerli üretilen eşdeğer ilaçları hastalarımıza sunuyoruz ancak bu alanda da maalesef sıkıntılar yaşıyoruz. Yerli ilacın desteklenmesi, ilaçların yerli ya da ithal olsun bulunabilir olması önemli. Ekonomik gerçeklikten uzak fiyat düzenlemeleri yüzünden üretimden vazgeçilen her ilaç için bulunabilir ve ulaşılabilir olması gerekir. Diğer yandan hammadde, ambalaj ve diğer girdilerin de dövize endeksli olması yerli üreticilerimizi de olumsuz etkilemektedir” dedi.
Sağlık Bakanlığı, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada “ilaç erişiminde yaşanan sıkıntılara ilişkin, vatandaş, hekim ve ilgili kurumların piyasada bulamadıkları ilaçlarla ilgili şikâyetleri değerlendirilerek, ilaca erişimi sağlayacak çözüm bulunmakta ve tedbirler alınmaktadır” ifadelerine yer veriliyor.