Gözler Merkez Bankası’nda: Ekonomistler faiz kararı konusunda ne dedi?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz kararını bugün açıklayacak. Enflasyonla mücadele kapsamında sıkılaştırma adımlarını hızlandıran TCMB'nin faiz oranını yüzde 45 düzeyinde sabit tutması bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanacak.

TCMB, faiz kararı saat 14.00’te açıklanacak. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde yüzde 45 seviyesinde sabit tutulmuştu.

PİYASALAR NE BEKLİYOR?

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın politika faizini sabit bırakmasını bekliyor.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 45’te sabit bırakılması yönünde oldu.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 45 ile yüzde 47,50 arasında yer aldı.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 oldu.

YABANCI UZMANLAR BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI

Yabancı uzmanlar, TCMB’nin yarınki faiz kararında politika faizini sabit bırakacağı öngörüsünde bulunurken, bankanın iletişiminde “bekle-gör” politikasını uygulayabileceğini ve enflasyonda artış olması durumunda daha da sıkılaşmayı düşünebileceğini kaydetti.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal AA muhabirine yaptığı değerlendirmede son dönemde enflasyonda yaşanan yukarı yönlü sürprize rağmen TCMB’nin PPK toplantısında politika faizini yüzde 45’te sabit tutacağı tahmininde bulundu.

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys de TCMB’nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 45’te tutmasının beklendiğini söyledi.

Ancak ileriki aylarda enflasyonda artış olması durumunda TCMB’nin para politikasını daha da sıkılaştırmayı ciddi olarak düşünmesi gerekebileceğini aktaran Matys, “Yatırımcılar, TCMB’nin kararı açıklandığında yayınlayacağı resmi açıklamada bu konuda yeni ipuçları arayacak.” dedi.

‘ARTIRABİLSE 20 MİLYAR DOLARI YAKAR MIYDI?’

Eske Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, “TCMB yarın faiz artırır mı diye çok soruluyor. Eğer artırabiliyor olsaydı, son dört haftada kredi ve kur piyasasında bütün tuşlara basıp 20 milyar doları yakar mıydı?” dedi.

Ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası’nın 19 Mart tarihinde 14 milyar dolar sattığını ifade ederek, “Merkez Bankası seçime kadar idare eder, seçim sonrasında da kuvvetli bir sıkılaşma ile bu beklentileri boşa çıkarır diye düşünüyorum. Normal koşullarda, ‘ön almak isteyen’ bir merkez bankasının seçim öncesi 5 puanlık bir faiz artışı yaparak bu beklentilere ket vurması hem kendisine hem de TL’ye daha itibar kazandırıcı olurdu.”dedi.

 

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com