Emeklinin maaşı, asgari ücrete kıyasla 5 yılda yüzde 50 eridi

En düşük emekli maaşı 2002 yılında asgari ücretin yüzde 139,4’üne tekabül ederken bu yıl Ocak ayı itibariyle bu oran yüzde 58,8’e geriledi.

  • ü
  • 19 Ocak 2024
  • ü
  • Ekonomi

Hayat pahalılığı zirveye çıkarken emeklilerin reel geliri sürekli geriliyor. Memur, memur emeklisi ve asgari ücretle kıyaslandığında SSK ve Bağ Kur emekli maaşlarında önemli bir düşüş gözlemleniyor.

Özellikle son 3 yıldır, memur asgari ücretliye yapılan artışlar emekliye yansıtılmadı. 2022’de memurlara 2,5 puan ilave zam verilirken SSK ve Bağ Kur emeklileri enflasyon zammıyla yetindiler. Toplu sözleşme farkı da devreye girdiği için 2022’de memur ve memur emeklileri 30,5 zam alırken SSK ve Bağ Kur emeklisi yüzde 25,5 artış aldılar ve arada 5 puanlık fark oluştu.

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞI MAKASI AÇILIYOR

2023 Temmuz döneminde ise memurlara seyyanen 8 bin TL zam verilirken emekliler bu artıştan yaralanmadı. Ayrıca kök ücretlere de zam yapılmayarak en düşük emekli maaşı alan 6 milyon kişi Temmuz ayında sıfır zamma mahkum edildi.

2024 Ocak ayına gelindiğinde; asgari ücrete ve memur maaşlarına yüzde 50 zam yapılırken SSK ve Bağ Kur emekli zamları yüzde 42,5’te tutuldu. En düşük düzeyde maaş alan 6 milyon kişinin ücreti ise, 7 bin 500 TL’den yüzde 33 artışla 10 bin TL’ye çıkarıldı.

Bu adımlar, hem memurlar hem de asgari ücretlilerle emekliler arasındaki gelir uçurumunun büyümesine yol açtı. Özellikle de en düşük düzeyde maaş alan emekliler için içler acısı bir tablo oluştu. Daha geçen yıl en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşının yarısı kadarken şimdi bu oran 3’te bire gerilemiş durumda.

GELİR ADALETSİZLİĞİ BÜYÜYOR

Gelir adaletsizliğinin ulaştığı noktayı daha iyi anlamak açısından rakamlara bakacak olursak; 2023 Ocak ayında en düşük memur maaşı 11 bin 848 liraya iken en düşük emekli maaşı 5.500 TL olmuştu. Bugün ise en düşük memur maaşı 32 bin 861 TL’ye çıkarken en düşük emekli maaşı 10 bin TL’de kaldı.

Asgari ücret ile kıyaslandığında da durum çok vahim. Uzun yıllar, en düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerinde seyrederken 2016’da bu durum değişmeye başladı.

2017 ve 2018 yıllarında en düşük emekli maaşıyla asgari ücret başa baş giderken son yıllarda makas emekli aleyhine açılıyor.

2019 yılının Aralık ayı itibarıyla emekli maaşları asgari ücret karşısında iyiden iyiye erimeye başladı.

Bu yıl Ocak ayına geldiğimizde, en düşük emekli maaşı Hazine desteğiyle 10 bin liraya yükselirken net asgari ücret 17 bin 2 lira oldu.

BUNU HAK EDECEK NE YAPTIK?

Yüzdelik olarak bakılırsa; en düşük emekli maaşı 2002 yılında asgari ücretin yüzde 139,4’üne tekabül ederken bu yıl Ocak ayı itibariyle bu oran yüzde 58,8’e geriledi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Sonuç olarak neresinden bakarsak bakalım SSK ve Bağ Kur emekli maaşı, hem memur maaşına göre hem de asgari ücrete göre büyük ölçüde eridi. Özellikle 2024 Ocak zammından sonra, emekliler sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda şu sorunun cevabını arıyor: Bunu hak edecek ne yaptık?

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com