Emeklinin ek zam formülü netleşiyor: En düşük maaş 10 bin, zam yüzde 50

Yaklaşık 15 milyon emekli, bu soruların cevabını arıyor: Emeklilere ne kadar ek zam yapılacak? Emeklilerin ek zammı ne zaman devreye girecek? En düşük SSK ve Bağ Kur emekli maaşı ne kadar olacak?

  • ü
  • 10 Ocak 2024
  • ü
  • Ekonomi

2024 yılına ilişkin asgari ücret ile memur maaş zamları kesinleşmesine karşın emekli maaşlarındaki zam karmaşası sürüyor. Normal şartlarda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı, son 6 ayda gerçekleşen enflasyona göre belirleniyor. TÜİK’in enflasyon verileri dikkate alındığında; emeklilerin 2024 yılı Ocak zammı yüzde 37,57 oldu.

Ancak asgari ücrete ve memur maaşlarına yapılan yüzde 50 zam karşısında, zaten düşük olan SSK ve Bağ Kur emekli maaşları iyice düşük kaldı. Yerel seçim sürecine de girilmiş olması nedeniyle emekliye ek zam yapılmasına ilişkin bir beklenti hakim.

Peki emeklilere ne kadar ek zam yapılacak? Emeklilerin ek zammı ne zaman devreye girecek? En düşük SSK ve Bağ Kur emekli maaşı ne kadar olacak?

Yaklaşık 15 milyon emekli, bu soruların cevabını arıyor.

Yerel seçimler nedeniyle iktidarın emekliye ek zam yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Nitekim Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı ek zam formülleri üzerinde çalışıyor.

EN DÜŞÜK MAAŞ 10 BİN, ZAM 50

Pek çok seçenek üzerinde durulsa da öne çıkan formül; asgari ücret ve memur maaşlarına yapılan yaklaşık yüzde 50 zammın, emekli maaşlarına da yansıtılması.

Ancak yüzde 50 zam, ‘kök maaş’ uygulaması nedeniyle düşük maaşlılar için yetersiz kalacak. Zira halen SSK ve Bağ Kur emeklileri arasında kök maaşı 5.500-6.000 bin TL civarında olan yaklaşık 3 milyon kişi bulunuyor. Yeni emekli olan kişilere bağlanan en düşük kök maaş da 5.250 TL civarında. Bu kişilerin maaşına yüzde 50 zam yapılsa da kök maaşları 9 bin TL’yi geçmiyor. İktidar bu nedenle bir taban maaş belirleyerek, emekli maaşı bu taban maaşın dışında olanların ücretini, Hazine desteği ile bu rakama çekiyor.

Hali hazırda Hazine destekli en düşük emekli maaşı 7.500 TL. Şimdi, bu en düşük emekli maaşının yasal düzenleme ile 10.000 TL’ye çıkarılması hedefleniyor.

Böylece, halen en çok merak edilen “7500 TL alan SSK emekli maaşı ne kadar oldu” sorusu da cevap bulmuş olacak.

MEMUR EMEKLİSİ NEDEN FARKLI ZAM ALIYOR?

Öte yandan SSK ve Bağ Kur emeklisi gerçekleşen enflasyon oranında zam alırken memur emeklisi, memurların aldığı kadar zam alıyor. Bu nedenle de işçi ve Bağ Kur emeklisi Ocak ayında yüzde 37,5 zam alırken memur emeklisinin zam oranı yüzde 50 civarında oldu. Bu durum, emekli arasında bile farklı zam uygulaması nedeniyle tepkiye yol açıyor.

EK ZAM, OCAK MAAŞLARINA YETİŞECEK Mİ?

Diğer yandan TBMM, 16 Ocak’a kadar tatile girmiş durumda. Emekli maaş ödemeleri de her ayın 17’si ile 26’sı arasında yapılıyor.

Ek zam için yasal düzenleme gerektiğinden bu düzenlemenin 17 Ocak’a kadar yetişmesi neredeyse imkansız görünüyor.

Bu nedenle çok büyük ihtimalle emeklilinin ek zammı Ocak maaşlarına yetişmeyecek.

Bu durumda, emekliler Ocak ayında yüzde 37,5 zam ile yetinirken Şubat ayında ek zam ile birlikte farklar da yansıtılacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com