Emekli, yasal olarak ‘fakir ve muhtaç’ kategorisine girdi

Ücretliler arasındaki gelir adaletsizliğinin bu derece bozulması, emeklileri resmen fakir grubuna soktu. Hane içinde kişi başı geliri 5.667 TL’nin altında olan kişiler yasal olarak fakir ve yardıma muhtaç kategorisine giriyor. Yani yasayla tanımlanan ‘fakir ve muhtaç’ sınıfına dahil oluyor. Bu durumda emekliler devletten yardım talebinde bulunabilirler.

Türkiye’de gelir adaletsizliği giderek artıyor. Özellikle son 2 yıldır yüksek enflasyon sarmalına girilmesinin ardından gelir adaletsizliği büyüyor.

Gelir adaletsizliği, ücretliler arasında da kendini gösteriyor. Bu tablodan en çok etkilenen grup ise emekliler oldu. Emeklinin geliri, hem memurlara hem de asgari ücretlilere kıyasla eridi. En düşük emekli maaşı 2002 yılında asgari ücretin yüzde 139,4’üne tekabül ederken 2024 yılı Ocak ayı itibariyle bu oran yüzde 58,8’e geriledi. Memurlarla kıyaslandığında da benzer bir tablo var. Daha geçen yıl en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşının yarısı kadarken şimdi bu oran 3’te bire gerilemiş durumda.

EMEKLİ ‘RESMEN’ FAKİR

Ücretliler arasındaki gelir adaletsizliğinin bu derece bozulması, emeklileri resmen fakir grubuna soktu. Bir diğer ifade ile Türkiye’de yasal mevzuata göre emekliler artık fakir kategorisinde yer alıyor.

Zira 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nun 2. Maddesi, fakir ve yardıma muhtaç kişileri şöyle tanımlıyor: “Hane içindeki kişi başına düşen aylık gelirin, asgari ücretin 1/3’ünden az olması halinde, hane fakir ve yardıma muhtaçtır”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

    2024 yılı Ocak ayı itibariyle asgari ücretin net 17.002 TL olduğunu dikkate aldığımızda bu rakamın üçte biri 5.667 TL’ye denk gelmektedir. Dolayısıyla hane içinde kişi başı geliri 5.667 TL’nin altında olan kişiler yasal olarak fakir ve yardıma muhtaç kategorisine giriyor. Yani yasayla tanımlanan ‘fakir ve muhtaç’ sınıfına dahil oluyor.

    6 MİLYON EMEKLİ YASAL OLARAK FAKİR

    SSK ve Bağ Kur emeklilerinin en düşük maaşının 10 bin TL olduğu ve bu rakamı alan emekli sayısının 6 milyonu aştığını dikkate aldığımızda; tablonun vahameti daha net ortaya çıkıyor. 10 bin TL alan emeklilerin iki kişilik aile olduğu kabul edilse bile kişi başına düşen gelir, 5 bin TL ile devletin belirlediği yasal fakir ve muhtaç gelirinin altına düşüyor. Pek çok emekli ailesinin en az 3-4 kişiden oluştuğu gerçeğini göz önünde bulundurursak da konu net ortaya çıkıyor.

    EMEKLİ, BAKANLIĞA BAŞVURARAK FAKİRLİK YARDIMI ALABİLİR

    Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Av. Cafer Tufan Yazıcıoğlu; son zamlara rağmen emeklinin yasal olarak fakir tanımından çıkamadığını ve Aile Bakanlığına başvurarak fakirlik yardımı alabileceğini söyledi. Yazıcıoğlu, “Bu durumdaki emeklilerimiz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün Aile Destek Programı’na başvurarak yardım talep edebilirler. Bu kişiler kanunen fakir kabul edildiğinden Aile Destek Yardımı alabileceklerdir. Bunun yanı sıra kapsamın genişletilmesiyle birlikte uygulamaya konulmuş olan Çocuk Destek Bileşeni ile hanedeki çocuk sayısına göre belirlenecek ek yardımda ödenecektir.” ifadelerini kullanıyor.

    Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

    ÖNERİLEN İÇERİKLER

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com