Elektrikli araba şoku: Almanya, satışları artırmak için vergi indirimi getiriyor

Hükümetin koyduğu teşviklerin sona ermesinden sonra Almanya’da elektrikli araba satışları her geçen gün düşmeye devam ediyor. Alman hükümeti, satışları artırmak için vergi indirimleri getirmeyi planlıyor. Elektrikli araçlara ilginin azalması nedeniyle Volvo, 2030’da son vermeyi düşündüğü klasik araç üretimine devam etmeyi planladığını açıkladı.

Birkaç yıl önce herkesin almak için hayal kurduğu elektrikli araçlar beklentileri karşılayamayınca ve indirimler sona erince pazarda beklenmedik bir düşüş yaşanıyor. Almanya’da bu yılın Ağustos ayında yeni tescil edilen elektrikli otomobil sayısı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 69 azaldı. Almanya’da elektrikli otomobil satışları çökerken, hükümet vergi indirimleriyle elektrikli otomobil satışlarını artırmak istiyor.

ŞİRKETLERE VERGİ KOLAYLIĞI

Son yıllarda çok cazip yeni modellerin piyasaya çıkmasına rağmen, talebin zayıf kalması alarm zillerinin çalmasına yol açtı. Alman hükümeti, satışları artırmak için şirket aracı olarak satın alınan elektrikli otomobiller için yeni vergi indirimleri planlıyor. Hükümetin üzerinde çalıştığı plana göre tamamen elektrikli şirket arabaları için vergi avantajı, fiyatı 70 bin euro olan araçlardan 95 bin euroya yükseltilecek. Şirketler, elektrikli araçlar için benzinli araçlara göre yüzde 24’e varan vergi indiriminden faydalanabilecek. Bu vergi indirimlerinin amacı elektrikli otomobil satışlarını artırmak zira birçok elektrikli otomobil hala içten yanmalı motorlu araçlarda önemli ölçüde daha pahalı.

BONUSLAR BİTİNCE SATIŞLAR KESİLDİ

Ağustos 2023’te, şirketler için çevre priminin sona ermesinden kısa bir süre önce, ticari müşterilerin son dakika satın alımları elektrikli otomobillerin satışı patlamıştı. O dönemde 86 binden fazla yeni elektrikli ticari araç satılmıştı, yani Almanya’da satılan her üç yeni otomobilden neredeyse biri elektrikli otomobildi. Ancak çevre bonusunun sona ermesiyle satışlar bıçakla kesilmiş gibi azaldı.

VOLKSWAGEN AÇIKLAMASI İLE EŞZAMANLI

Vergi indirimi açıklamasının Almanya’nın ve Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkwagen’in fabrika kapatma kararını açıklamasından hemen sonra gelmesi de dikkat çekti. VW, Temmuz ayının başında lüks elektrikli otomobil Audi Q8 e-tron’a olan düşük talep nedeniyle Brüksel’deki Audi fabrikasını kapatmayı değerlendirdiğini açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde de, Almanya’daki tesislerin bazılarının kapatılmasının da incelendiği duyurmuştu.

VOLVO DA PLANLARINI DEĞİŞTİRDİ

Bu arada azalan elektrikli araç talebi, İsveçli otomobil üreticisi Volvo’yu da etkiledi. Şirket, daha önce açıkladığı 2030’da tamamen elektrikli otomobiller satma planını askıya aldı. Bu tartihte elektrikli araçların yanısıra, hibrit araçların satışının da devam etmesinin planlandığını duyurdu. Bunun nedeni değişen pazar koşulları ve müşteri istekleri.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com