Ekonomistlerden OVP yorumları: Vay çalışanların haline, program erken seçim diyor

AKP hükümetinin yeni Orta Vadeli Programı'nı (OVP) yorumlayan ekonomist Serkan Özcan, "Hükümet 2025’de %17,5 enflasyona ulaşmak konusunda biraz olsun ciddiyse, vay çalışanların haline!" dedi.

  • ü
  • 05 Eylül 2024
  • ü
  • Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın bugün açıkladığı 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) ekonomistler tarafından yetersiz bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı, ekonomist Serkan Özcan programın “fazla iddialı” olduğunu belirterek, büyüme tahminlerini “tutarsız” bulduğunu söyledi.

Özcan X’teki hesabında, şu ifadeleri kullandı:

“OVP’de 2025-2027 arası enflasyon tahminlerini fazlaca “iddialı”,

Bu enflasyon tahminlerine bakarak aynı dönemde büyüme tahminlerini “tutarsız” buldum.

‘VAY ÇALIŞANLARIN HALİNE’

Ücretlerin uzun süre baskılandığı, kredi kısıtlarının sürdüğü, faizlerin tahmin edilenden çok daha uzun süre yüksek kaldığı bir kompozisyonda dahi bu enflasyon seviyelerini yakalamak oldukça zor.

Enflasyonda tahminler gerçekleşecekse büyümenin kaynağı ne olacak?

Not: Hükümet 2025’de %17,5 enflasyona ulaşmak konusunda biraz olsun ciddiyse, vay çalışanların haline!”

‘ŞİMŞEK’E DESTEK ÇIKILMIŞ OLDU’

İris Cibre ise açıklanan OVP ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e siyaseten destek çıkıldığını söyledi. Cibre, “OVP’de Merkeze ve siyaseten Şimşek’e destek çıkılmış oldu. Fakat, büyümede aşağı revizeler olsa da, enflasyon beklentileri ile tutarlı büyüme rakamları değil” ifadelerini kullandı.

Cibre öyle devam etti: “Yine de enflasyonda ve bir nebze işsizlikte görülen data, yavaşlamayı beklediklerinin, büyümeyi de (hala) siyaseten yazdıklarının, bu programın devam edeceğinin, aşağı revize ile TCMB’nin çıktı açığında gördüğümüz yavaşlamanın teyidi.

2027’ye kadar kuru Merkez Bankasının yönetmeye devam etmesi bekleniyor anlaşılan ya da geçişkenlik etkisini 60% seviyeleri alıyorlar hala ama her yılın geçişkenlik etkisi düşüyor zaar.”

‘OVP ERKEN SEÇİM DİYOR’

Gazeteci, ekonomist Şeref Oğuz ise OVP’nin ‘erken seçim’ anlamına geldiğini savundu. Sözcü TV’de programı yorumlayan Oğuz, “Orta vadeli program; olası erken seçim için cephane toplama programı gibi. Seçim ekonomisi yolda… 2026’da büyüme %4,5 iken enflasyon tek hane olacakmış… Heterodoks tadında OVP olmuş. Sabit gelirli; emekli, dul yetim, engelli; geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

‘HEDEFİN ŞAŞMASININ HESABINI VERMEDEN BÜYÜYORUZ DİYORLAR’

İktisatçı Nesrin Nas’ın yorumu ise “2023 yılında kişi başına gelirimiz 25.000 dolar olacaktı. Ama olmadı. Yeni OVP’ye göre 2027’de bile buna ulaşamıyoruz. 2027 hedefi 20.000 dolar. Bu kadar hedefin şaşmasının hesabını vermeden, çok iyi gidiyoruz, büyüyoruz, enflasyonu düşürüyoruz falan diyorlar. Bizde oturup hiç gerçekçi olmayan bu hedefleri yorumlamaya çalışıyoruz” şeklinde oldu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com