Ekonomist Alkin: TL’den atılan 6 sıfırın biri geri geldi, ikincisi yolda

Ekonomist Emre Alkin, TL'den atılan 6 sıfırın birinin geri geldiğinin, ikincisinin ise yolda olduğunu yazdı. Alkin, enflasyonun tek haneye indirilmesinin ise 7 sene sürebileceğini kaydetti.

  • ü
  • 13 Şubat 2024
  • ü
  • Ekonomi

Enflasyonun yarattığı sorunlara dikkat çeken Prof. Dr. Emre Alkin, TL’den atılan 6 sıfırın birinin geri geldiğinin, ikincisinin ise yolda olduğunu yazdı. Alkin, enflasyonun tek haneye indirilmesinin ise 7 sene sürebileceğini belirtti.

Topkapı Üniversitesi Rektörü ve iktisatçı Prof. Dr. Emre Alkin, enflasyonla mücadelede atılması gereken adımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu yazısında, bunun hükümetler üstü ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Alkin, enflasyonun sosyal ve politik sorunlar yarattığına değinerek, zaruri ihtiyaçların dahi karşılanmasının zorlaştığını söyledi.

‘SIFIRIN BİRİ GELDİ, İKİNCİSİ YOLDA’

Refah yaratmakta güçlük çekildiğinin altını çizen Prof. Dr. Alkin, ekonomim.com’daki yazısının ilgili bölümünde şu ifadeleri kullandı:

“Enflasyonla mücadeleyi bir kere ve tam olarak yaptıktan sonra dikkatli olunması gerekiyor. Malumlarınız paradan 6 sıfır attık ama bir tanesi geri geldi, ikincisi yolda. Enflasyon konusunda gevşek davrandığımızda ortaya çıkan sonucu bertaraf etmek için yan etkisi fazla reçeteler yazıyoruz. Çünkü refah artışı yaratmakta zorluk çekiyoruz. Böyle olunca da maaş, ücret ve ödenekleri artırmak zorunda kalıyoruz. Ancak bu da enflasyonu daha fazla yapışkan hale getiriyor. Döviz kurları, enflasyon ve faiz oranları sarmala giriyor.

TEK HANELİ ENFLASYON İÇİN 7 YIL TAHMİNİ

İşte bu sebeple enflasyonun düşüş sürecini yükseldiği süreçten daha kısa tutmamak gerekiyor. Enflasyon en son 2017 yılında tek hane görmüş olduğuna göre, demek ki 7 yıllık bir rehabilitasyon süreci gerekiyor. Siyasi iktidarların 3 yıllık program merakı sebebiyle, bir hışımla başlanan dezenflasyon programları, başarısızlık ihtimali iyice ortaya çıktığında bir kenara atılıyor. Tabii kamuoyu baskısı da var. Uzun soluklu bir mücadele “ciddiyetsizlik” ile suçlanacak diye “enflasyonla mücadele ediliyormuş gibi” yapılıyor. Ancak oldukça sert başlayan ancak sonra gevşetilen enflasyon mücadelesi, meselenin kronikleşmesine yol açtığı gibi sosyal problemlere de sebep oluyor.

ENFLASYONLA MÜCADELE ‘HÜKÜMETLER ÜSTÜ’ OLMALI

Dolayısıyla bizim gibi ülkelerde enflasyonla mücadele politikasının “hükümetler üstü” şekilde ele alınması şart. Bunun için kurumların ciddi olması ve politikaların doğru seçilmesi gerekiyor. Yerel yönetimlerden başlayan bir sürecin uygulanması en doğru seçenek olacak. Böylelikle mesele siyaset üstü ve vatandaşın lehine gelişen bir hale gelebilir.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com