Doğalgaz fiyatı dünyada yüzde 50 düştü, Türkiye’de yüzde 38 arttı

Dünya genelinde doğalgaz fiyatı son bir yılda yüzde 50 düşerken iktidarın yüzde 38 zam yapması tepkilere neden oldu. iktidarın bütçe açığını zamla kapatmak istediği ve bu yılın vatandaş için çok zor geçeceğine işaret edildi.

  • ü
  • 01 Ağustos 2024
  • ü
  • Ekonomi

Ekonomist Barış Soydan, doğalgaz fiyatının yılbaşından bu tarafa yüzde 31, son bir yıl içerisinde yüzde 50 düştüğünü belirterek, “Doğal gaza zam piyasa dinamikleri ve kurla ilgili değil, bütçe açığını kapatmak için” dedi.

Dün akşam saatlerinde doğalgaza yüzde 38 zam yapılmasına yönelik tepkiler devam ediyor. Ekonomistler zam kararının dünyadaki doğalgaz fiyatıyla bağlantılı olmadığına işaret ettiler. Barış Soydan, zam kararın bütçe açığını kapatmaya yönelik olduğunu belirterek, “Doğal gaz fiyatları dünyada düşüyor, hem de ne düşüş. yılbaşından bu yana %31, son bir yılda %50. Bu arada dolar da aylardır kıpırdamıyor. Doğal gaza zam piyasa dinamikleri ve kurla ilgili değil, bütçe açığını kapatmak için” dedi.

Ekonomist Serkan Özcan, doğalgaza yapılan yüzde 38’lik zammın uygulanmakta olan ekonomi politikasının sürdürülebilirliği için bile riskli olduğuna işaret ederek, “Önce elektriğe, şimdi de doğalgaza %38 zam geldi. Ağır enflasyon nedeniyle reel ücretlerin bu kadar düştüğü bir yerde bu denli büyük zamlar, uygulanmakta olan eksik ekonomik programının sürdürülebilirliği için bile ciddi risk. Bu yoksulluk şartlarında bütün bedeli vergi ve zamlarla milletin sırtına yıkmak ülkede istikrarsızlık yaratma potansiyeline sahip. İktidar bu riskleri tamamen arka plana iterek yönetiyor ülkeyi. Sırf muhalefet olsun diye değil çok samimi bir biçimde idarecileri derhal yeni bir bölüşüm politikasını çalışmaya davet ediyorum. Zîrâ bu terazi bu kadar sıkleti çekmez.”dedi.

VATANDAŞ İÇİN YIL ZOR GEÇECEK

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof.Dr. Hakan Kara,  “Son dönemde enflasyonun alım gücünü eritmeye devam etmesine rağmen ücret artışlarının sınırlı yapılması ve elektrik-doğalgaz-ulaştırma gibi seçim sonrası gecikmiş zamların hayata geçirilmesi nedeniyle üçüncü çeyrekte stagflasyon yaşanacak. Yılın kalanı vatandaş için zor geçecek” ifadesini kullandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com