Commerzbank’tan Türkiye ekonomisine yönelik dikkat çeken bir analiz geldi. Bankanın kıdemli analisti Tatha Ghose, mart ayında yaşanan siyasi gerilimlerin ardından yabancı sermayenin Türkiye’den çıkış eğilimine girdiğini ve bu eğilimin nisan ve mayıs aylarında da sürebileceği uyarısında bulundu. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yaşanan gelişmelerin piyasalar üzerinde etkili olduğu ifade edildi.
Ghose, mart ayına ilişkin açıklanan finansal verilerin Türkiye’ye yönelik yatırımcı ilgisinde belirgin bir zayıflamaya işaret ettiğini belirtti. “Açıklanan veriler, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından piyasalarda çalkantıların yaşandığı mart ayında Türkiye’ye sermaye girişinin net çıkışa döndüğünü gösteriyor” diyen Ghose, bu durumun Türk lirası üzerindeki kırılganlığı artırdığını vurguladı.
Commerzbank analisti, sermaye çıkışlarının nisan ve mayıs aylarında da devam etmesi durumunda, ekonomi yönetiminin üzerinde baskının daha da artabileceğini dile getirdi. Ghose, “Bu eğilim, Merkez Bankası’nı ve ekonomi yönetimini daha fazla döviz arzı ve yeni denge arayışlarına zorlayabilir” dedi.
Mart ayındaki dalgalanmalara karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da çeşitli önlemler alarak piyasaya müdahalede bulundu. TL’deki değer kaybını sınırlamak amacıyla doğrudan ve dolaylı araçlarla müdahale eden Merkez Bankası, döviz satışlarıyla kuru baskılamaya çalıştı.
Söz konusu dönemde dolar kuru 19 Mart 2025’te 41,0653 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. TCMB’nin müdahaleleri ve siyasi tansiyonun kısmen düşmesiyle birlikte kur gerilerken, mayıs ayı ortası itibarıyla dolar/TL 38,75 seviyesine kadar geriledi.