Bakan Şimşek duyurdu: ‘Zorunlu afet sigortası’ geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, 'zorunlu afet sigortası' alınacağını ve haziran ayı itibarıyla uygulamaya konulacağını duyurdu. 1999 Marmara depreminden sonra ise konutları güvenceye almak için Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kurulmuştu.

  • ü
  • 07 Haziran 2024
  • ü
  • Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘zorunlu afet sigortası’nın (ZAS) haziran sonu itibarıyla uygulanacağını duyurdu.  Şimşek, olası bir depreme karşı binalar ile taşınır malların teminat altına alınacağını iddia eti.

Zorunlu deprem sigortasın 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nden sonra kanun hükmünde bir kararnameyle yürürlüğe girmişti. Daha sonra konutları güvenceye almak amacıyla Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kurulmuştu.

‘DASK, DEPREM AFETİNE KARŞI TEMİNAT SUNUYOR’ 

Mehmet Şimşek şunları söyledi: “Kurulduğu günden bugüne kadar zorunlu deprem sigortasıyla sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulurken son olarak 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremler kapsamında zorunlu deprem sigortası olan yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirildi. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem afetine ilişkin teminat sunuyor.

SEL, HEYELAN, FIRTINA, DOLU, ÇIĞ, ORMAN YANGINI 

Şimşek, devamında şunları kaydetti: “Kısa sürede devreye alınacak ZAS ile ek olarak sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta teminatına dahil edilmesi öngörülüyor. Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor. Ayrıca, mevcut durumda zorunlu deprem sigortasıyla köy alanlarına teminat sunulmazken zorunlu afet sigortasıyla kapsama eklenen doğal afetlerin yapısı gereği köy alanları da kapsama alındı. Hedefimiz, ZAS’ın haziran sonu itibarıyla devreye alınmasıdır.”

TOPLANAN DEPREM PARALARI NE OLDU? 

1999 depreminden sonra hayata geçen ve “deprem vergisi” olarak bilinen özel iletişim vergisinden (ÖİV) toplanan paralar, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından bir kez daha tartışma konusu olmuştu. AKP iktidarı yıllardır toplanan deprem vergilerinin “duble yollar, havalimanları ve sağlık harcamalarında” kullanıldığını savunuyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com