Bakan Şimşek: Asgari ücretlileri ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik

Bakan Şimşek, "Asgari ücretlilerden emeklilerimize kadar tüm çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik ama enflasyon onlar için en zorlu en sıkıntılı makro ekonomik dengesizliktir." dedi.

  • ü
  • 11 Temmuz 2024
  • ü
  • Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hayat pahalılığı şikâyetlerine ilişkin; “Asgari ücretlilerden emeklilerimize kadar tüm çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik ama enflasyon onlar için en zorlu en sıkıntılı makro ekonomik dengesizliktir.” değerlendirmesi yaptı

Türkiye Bankalar Birliği’nin 67. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda çeşitli ekonomik konuları ele alan Şimşek, vergi politikaları ve ekonomik önlemler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

‘DOLAYISIYLA BU BİR SÜREÇ’

Bakan Şimşek, Türkiye’nin kayıt dışılıkla mücadele stratejisinin önemine vurgu yaparak, yeni vergi oluşturmadan ve vergi oranlarını artırmadan ekonomiye katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. “Amacımız vergilendirilmemiş alan bırakmamaktır, şu veya bu şekilde. Dolayısıyla bu bir süreçtir.” dedi.

ENFLASYON VE EKONOMİK DENGELER

Şimşek, Türkiye’nin ekonomik durumuyla ilgili olarak enflasyonun yükselişine ve bunun ekonomi üzerindeki etkilerine değindi. “Enflasyon en adaletsiz vergi türüdür. Gerçekten sabit gelirliler, yani asgari ücretlilerden emeklilerimize kadar tüm çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik ama enflasyon onlar için en zorlu en sıkıntılı makro ekonomik dengesizliktir.” diye konuştu.

‘BÜTÇEYİ DÜZELTMEK İÇİN O BİR ZARURETTİ’

Bakan Şimşek, Türkiye’nin son yaşadığı depremin ekonomik açıdan yarattığı zorlukları ele alarak, bütçe açığını kapatmak için geçici önlemler aldıklarını ve bu sürecin ekonomi üzerindeki etkilerini açıkladı. “Bütçeyi düzeltmek için tabii ki KDV’yi ve ÖTV’yi artırdık. Ama o bir zaruretti o dönemde.” şeklinde konuştu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

YENİ VERGİLER Mİ GELİYOR?

Bakan Şimşek, yeni vergi düzenlemelerinin sermaye kesiminin de vergi yükünü adil bir şekilde paylaşmasını sağlayacak şekilde tasarlandığını belirterek, “Vergi düzenlemelerin temelde vergide adaleti sağlamaya yönelik olduğunu, etkinliği sağlamaya yönelik olduğunu, yükü dar gelirliye değil, asla. Yükün daha makul bir şekilde toplumun bütün bir kesimi tarafından paylaşılmasını ama özellikle sermaye kesiminin de yükü paylaşmasını sağlayacağız. Çünkü amacımız dengeli bir şekilde bütçeyi düzeltirken yükün adil bir şekilde dağılımını sağlamak. Ama en önemli konu kayıt dışılıkla mücadele olacak. Çünkü kayıt dışılıkla mücadele yeni vergi olmadan vergi oranlarını artırmadan kazanandan bir miktar vergi almaktır. Bizim amacımız vergilendirilmemiş alan bırakmamaktır, şu veya bu şekilde. Dolayısıyla bu bir süreçtir. Bazı tedbirlerin zamanlaması ve dozu konusunda tartışmalar yaşanabilir. Ama bunlar hep program ihtiyaçlarına göre şekillendirilecektir.” ifadelerini kullandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com