Artan vergi yükü, yüksek enflasyon, düşük ücretler ve alım gücünün düşmesi nedeniyle Türkiye’de gün geçtikçe otomobil almak zorlaşıyor. Vatandaş, Avrupa’da birkaç ay çalışma ile alınabilecek arabaları Türkiye’de satın alabilmek için seneler boyunca çalışıyor.
Peki, Türkiye’de bin kişi başına kaç tane araba düşüyor? Avrupa’da durum ne? Türkiye araba sayısında Avrupa’da kaçıncı sırada?
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2022 yılı bin kişi başına düşen otomobil raporunu yayınladı. Eurostat verilerine göre 2022’de Avrupa ülkeleri arasında bin kişi başına düşen otomobil oranında Türkiye son sırada yer aldı. Avrupa Birliği (AB) oranı ise bin kişi başına 560. Yani AB’de her iki kişiden birinin şahsi otomobili var.
En çok otomobil oranı ise Lihtenştayn’da. Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan Lihtenştayn’da bin kişi başına 775 otomobil düşüyor. İkinci sırada ise 749 araba ile İzlanda yer aldı. Diğer ülkeler ise şöyle: İtalya 684; Lüksemburg 678; Fİnlandiya 661.
Almanya 585; Polonya 572; Avusturya ve Fransa 571 ve İspanya 560 otomobil ile AB ortalamasının üstünde yer aldı.
İsviçre 547; Hollanda 504; Danimarka 474 ve İsveç 473 otomobil ile AB ortalamasının gerisinde yer aldı.
Eurostat verilerine göre Türkiye, 10 seneyi aşkın bin kişi başına düşen otomobil oranında diplerde alıyor. Birkaç sene hariç her sene Türkiye son sırada yer alıyor. Sonuncu olmadığı yıllarda ise sondan ikinci oluyor. Ayrıca son 3 senede sondan ikinci olan Arnavutluk ile arasındaki fark giderek artıyor.
Türkiye’nin otomobil oranı yıllar içerisinde hep artış gösterdi. Türkiye’de 2011 yılında bin kişi başına düşen araba sayısı 109’du. 2022 yılına gelindiğinde ise bu oran 169 çıktı.Yani 11 senede Türkiye’deki araç sayısının nüfusa oranı yüzde 55 arttı. AB oranı ise aynı süreçte yüzde 15 arttı.
Durum böyle olmasına rağmen Türkiye 11 sene önce olduğu gibi Avrupa ülkelerinde son sıralamada sırada yer alıyor. Ayrıca Türkiye’de gerçekleşen yüzde 55’lik otomobil artışı halkta karşılığını bulamıyor. Vatandaş yıllar geçtikçe araba almada daha da zorlanıyor. Türkiye’de halkın otomobil alamamasının en büyük nedenleri arasında otomotivden alınan yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve yükselen akaryakıt fiyatları yer alıyor.