Avrupa’da fiyatlar düşüyor: Türkiye enerji enflasyonunda da lider

Dünya genelindeki enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar, özellikle son iki yılda belirgin bir artış gösterdi. Ancak, Avrupa'da fiyatlar düşüşe geçerken, Türkiye'de hala artış eğilimi sürüyor. Türkiye, enerji fiyatlarında da Avrupa'nın lideri konumunda.

Rusya-Ukrayna savaşı ve sonrasında oluşan enerji krizi gibi birçok etken dünyada enerji gündemini derinden sarstı. Fakat her ülke bu krizlerden eşit oranda etkilenmedi. Bazı ülkelerin ekonomileri böyle krizleri kolayca absorbe edebildi fakat Türkiye gibi ülkeler krizi ağır yaşamaya devam ediyor.

Türkiye’nin ekonomisi 10 yılı aşkın iyiye gitmiyor. Vatandaş her sene, bir önceki seneki fiyatları mumla arıyor. Marketten akaryakıta, enerjiden kiralara kadar her kalemde zam üstüne zam geliyor. Doğal olarak bu durumda en çok etkilenen ve ağır ekonomik şartlar altında ezilen gene halk oldu. Fakirler daha da fakirleşti, birçok aile açlık sınırının altında yaşamaya zorlandı. Türkiye’deki bu süreçte çoğunlukla dışarı bağlı olan enerji sektörü büyük ölçüde etkilendi.

Rusya-Ukrayna savaşı dünyada enerji fiyatlarının adeta uçmasına sebep oldu. Fakat fiyat artışları birçok yerde durdu ve geri düşmeye başladı. Ancak Türkiye’de düşüş bırakın, yükselmeye devam ediyor.

Peki, hangi ülkelerde enerji fiyatları artmaya devam ediyor? Türkiye enerji fiyatlarındaki artışta (elektrik, doğal gaz, benzin, motorin) dünyada kaçıncı sırada? Avrupa’da elektrik ve doğal gaza ne kadar zam geldi?

AVRUPA FİYATLARI İNDİRDİ, TÜRKİYE HALA UÇUYOR

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Temmuz 2024 ayı enerji enflasyonu verilerini yayınladı. Enflasyon verisi; elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarının 2023 Temmuz ayından 2024 Temmuz ayını kapsayan son 1 yıldaki fiyat değişimini gösteriyor.

Enflasyon verilerine göre Avrupa Birliği (AB) enerji enflasyonu ortalaması yüzde 1,8; OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 3,3 gibi kısmen yükselişte; G7 ülkelerinin ortalamasında ise yüzde 1 azalma oldu.

TÜRKİYE’DE ENERJİ ENFLASYONU İKİNCİDEN 5 KAT DAHA FAZLA

Türkiye uzun yıllardır enerji enflasyonunda birinci sıradaki yerini koruyor. 2024’ün Temmuz ayında türkiye için hesaplanan enerji enflasyon oranı yüzde 84,3. Türkiye bu oran ile ikinci sırada yer alan yüzde 16 ile Kolombiya’nın 5 katından daha fazla enerji enflasyonuna sahip.

Kolombiya’nın ardından ise yüzde 14 ile Belçika geliyor. Belçika bu oran ile AB içerisindeki en yüksek enerji enflasyonuna sahip ülke oldu. Ardından gelen ülkeler şöyle: Meksika yüzde 9,1; Fransa yüzde 8,1; Polonya yüzde 7,1; İsrail yüzde 6,6 ve İsviçre yüzde 6,2.

HOLLANDA SIFIR ÇEKTİ

Hollanda’nın 2023 Temmuz enerji fiyatları ile 2024 enerji fiyatları aynı kaldı. Slovakya’da 0,1 ve Estonya’da yüzde 0,3 gerileme gözlemlendi. Almanya’da enerji enflasyonu yüzde 1,7 gerilerken Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 2,5 geriledi.

KUZEY AVRUPA ÜLKELERİNDE VE İNGİLTERE’DE FİYATLARI İNDİ

OECD ülkeleri arasında enerji fiyatlarını en çok indiren ülke Letonya oldu. Letonya’da enerji enflasyonu yüzde -11,9 olarak hesaplandı. İngiltere’de ise bu oran yüzde -10,9. Kuzey avrupa ülkelerinin kalıbında da enerji fiyatları düşüş yaşadı. Finlandiya’da enerji fiyatları yüzde 8,5 inerken, Litvanya’da yüzde 8,8; Norveç’te yüzde 7,5; İsveç’te yüzde 6,6 ve İrlanda’da yüzde 5,9 indi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com