Açıklanan enflasyon rakamına tepki: ‘Hükümet, TÜİK eliyle dolandırıcılık yapıyor’

Memur ve emeklinin yüksek maaş almasını engellemek için enflasyon rakamıyla oynandığına işaret eden DP'li Uzun, "Hükümet, TÜİK eliyle dolandırıcılık yapıyor." dedi.

  • ü
  • 03 Temmuz 2024
  • ü
  • Ekonomi

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon rakamı gerçekçi bulunmadı. Enflasyon Araştırma Grubu tarafından Haziran ayı enflasyon rakamı yüzde 4,27, İstanbul Ticaret Odası tarafından yüzde 3,42 açıklarken TÜİK ise bu rakamı yüzde 1,64 olarak açıklaması tepki çekti.

Demokrat Parti İzmir Milletvekili Salih Uzun, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamına tepki göstererek, “Siz herkesi kör, alemi sersem mi sanırsınız! Memurların, işçilerin, emeklilerin rızkını çalıyorlar. Hükümet, TÜİK eliyle dolandırıcılık yapıyor.” dedi.

Bilkent Ünivesitesi Öğretim Üyesi eski MB Başekonomisti Prof. Dr. Kara, memur ve emekliye daha az ücret artışı yapmak için bütün kamu zamları Temmuz’a ertelendiğinden Haziran enflasyonu epey düşük çıktı. Bir aylık değere bakıp bunu trend olarak görmek pek sağlıklı değil” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomist ve eski siyasetçi Nesrin Nas, emekliye fazla zam vermemek için enflasyon rakamıyla oynandığına işaret ederek, “TÜİK dalgasını geçmiş. Haziran ayı fiyatlar sadece yüzde 1.64 artmış. Emekliye zama vermemek için bayağı kalem oynatmışlar.” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Aziz Çelik, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamıyla dalga geçtiğine işaret ederek, “Milyonlar enflasyonun altında ezildi! 6 aylık resmi enflasyon yüzde 24,73. Peki, kim ne kadar zam alacak?

Resmi enflasyonun üstünde zam alan kimse yok ama milyonlarca işçi, memur ve emekli enflasyonun altında ezildi!
Asgari ücretle çalışanlar yüzde 0 zam! Kök aylığı 8 bin liranın altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 0 zam!
Kök aylığı 9 bin lira olan emekliler yüzde 12,3 zam. Tüm memurlar yüzde 19,3 zam (enflasyonun 5,4 puan altı).
Tüm memur emeklileri yüzde 19,3 zam! (enflasyonun 5,4 puan altı)”

‘KİMSE BENİ AYLIK GIDA ARTIŞININ YÜZDE 1,68 OLDUĞUNA BENİ KİMSE İNANDIRAMAZ’

Ekonomist İris Cibre, enflasyon rakamının doğru olmadığını düşünenlerden. Cibre, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, ”

Aylık gıda artışının 1.68% olduğuna beni kimse inandıramaz. Beklentileri yönetmek için, düşük data açıklamanın artık tersine neden olduğunun görülmesi gerek. Bu datanın faiz indirimine hazırlık olduğuna inanıyorum. Temmuz datasını ise düşük açıklamayı TÜİK dahi başaramayacak” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com