Acemoğlu, Türkiye ekonomisi için ‘iyimser değilim’ dedi: Aklını yitirmiş olması gerekir

Acemoğlu, "Türkiye'nin yapısal sorunlarının çözüldüğünü ve büyük bir doğrudan yatırımla girebileceğinizi düşünmek için yatırımcının aklını yitirmiş olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

  • ü
  • 28 Şubat 2024
  • ü
  • Ekonomi

Ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminlerinin gerçekçi olmadığını, dezenflasyon hedefine ulaşacak sıkılaştırma yapılmadığını söyledi.

ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün önde gelen ekonomi profesörlerinden Daron Acemoğlu, mevcut enflasyona göre reel faizin hala negatif olduğuna dikkat çekti.

ÜNLÜ EKONOMİST REUTERS’A KONUŞTU

Acemoğlu, Reuters’a verdiği ve Sözcü’nün aktardığı söyleşide; Türkiye ekonomisi için mevcut koşullarla ilgili “çok fazla iyimser olmadığını” ve Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini gerçekçi bulmadığını kaydetti.

Acemoğlu Reuters ile telefon üzerinden yaptığı söyleşide, kademeli ve daha hızlı sıkılaştırmanın farkına ilişkin bir soru üzerine, “Eğer (sıkılaştırmayı) hala negatif reel faizlerde götürürlerse, bu yeterli olmayacak” dedi.

Acemoğlu ele alınması gereken daha büyük yapısal sorunlar olmasına karşın hükümetin özellikle son 10 yılda para ve kredi politikalarıyla toplam talebi artırmaya yönelik izlediği ekonomi politikalarını eleştirerek, “Belli aralıklarla (bu politika) sürdürülemez hale geldi ve faiz oranlarını artırmak zorunda kaldılar. Ancak sonra tekrar faiz oranlarını düşürdüler ve sonra tekrar artırdılar ve bunun oldukça sürdürülemez hale geldiğini düşünüyorum” diyerek, bütün bunların bir düzeltmeyi gerekli hale getirdiğini söyledi.

‘ERDOĞAN AÇISINDAN KABUL EDİLEMEZ’

Acemoğlu 31 Mart yerel seçimlerinin hemen öncesinde hükümetin sıkılaştırma adımlarında çok da ısrar etmediğini ifade etti. Acemoğlu, “Talebin çok fazla yavaşlatılması seçim göz önüne alındığında Erdoğan açısından kabul edilemez” dedi.

Politikanın “sonuç olarak çok fazla başarılı olmadığını” ekleyen Acemoğlu, “Enflasyonu tam olarak düşürmediler. Belki biraz daha normalleştiriyorlar ama hedefleri ve enflasyon gerçekçi görünmüyor” diye konuştu.

YABANCI YATIRIMCI AKLINI YİTİRMİŞ OLMALI

Acemoğlu bazı yatırımcıların geçen yıldan beri Türkiye ekonomisine bakışlarını değiştirmelerine rağmen, politikalardaki değişimin 2000 krizi sonrası reformaların ardından gelen yatırımlara benzer bir portföy yatırımı yaratmasını beklemediğini söyledi.

Acemoğlu, “Şu anda Türkiye’nin makro ekonomisinin normalleştiğini, Türkiye’nin yapısal sorunlarının çözüldüğünü ve büyük bir doğrudan yatırımla girebileceğinizi düşünmek için yatırımcının aklını yitirmiş olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Kamu kontrollü ekonomi politikalarının serbest piyasa odağı bulunmadığı için bu sürecin yatırım kararlarını negatif etkileyebileceğini belirten Acemoglu, bu sürecin hem yerli hem de yabancı şirketlerin özellikle yeni teknolojiye yatırım iştahını azaltacağını belirtti.

TÜRKİYE 15 YIL ÖNCESİNDE

Türkiyenin yaptığı ihracatın teknolojik içeriğinin hala 15 yıl öncesine yakın olduğunu belirten Acemoğlu, ekonomide verimlilik artışından bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.

Acemoğlu, “Yani orta gelirli bir ülkeden bekleyeceğiniz herhangi bir teknolojik ilerleme olmadı” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com