Ekonomide yaşanan sıkıntılar vatandaşlar kadar sektörleri de zorluyor. Yüksek faiz ortamında finansmana erişimi zorlaşan şirketler soluğu mahkeme alıyor. Geçen yıl 1723 konkordato başvurusu yapılırken, 132 şirket iflas etti.
Son 2 yılda yeniden reel sektörün gündemine oturan ve piyasanın korkulu rüyası haline gelen konkordatolarda 2024 yılının sonuçları netleşti. Konkordatotakip.com’un Basın İlan Kurumu’ndan derlediği verilere göre, Aralık 2024’te mahkemeler 219 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verirken, bu tutar aylık bazda son yıllardaki en yüksek seviyeyi işaret etti.
Yılın tamamında mahkemeler 1723 dosya için geçici mühlet kararı verirken, iflas kararı verilen dosya sayısı da 132 oldu. Böylece 2018 yılından bu yana hem konkordato başvurularında hem de iflas kararında yıllık bazda en yüksek seviyeye ulaşıldı.
Bu arada konkordato süreci, kesin mühlet kararı verildikten sonra ortalama 3 yıl kadar sürebiliyor, tasdik kararı ortalaması 700 gün, iflas kararı ortalaması ise 423 gün… Dolayısıyla geçen yıl verilen 132 iflas kararı aslında yaklaşık 1,5-2 yıl önce başvurusu kabul edilmiş konkordato dosyalarından oluşuyor. Konkordato verilerinin detayına inildiğinde, geçen yılın tamamında konkordato kesin mühlet kararı verilen dosya sayısının 827 olduğu görülüyor, konkordato başvurusu reddedilen dosya sayısı ise geçen yıl 701 oldu.
Sektörel bazda bakıldığında ise 96 başvuru ile ilk sırada tekstil yer alırken giyim, ayakkabı, halı, deri ve iplik imalatı da eklendiğinde tekstil ve hazır giyim sektörleri toplamda 130’a ulaştı. İkinci sırada 91 başvuru ile inşaat gelirken, üçüncü sırada 48 başvuru ile metal ürün imalatı, dördüncü sırada 40 başvuru ile mobilya, beşinci sırada da 35 başvuru ile gıda yer alıyor.