100 şirket kesmiş: 3 milyarlık sahte fatura…

Vergi müfettişleri, sahte fatura alan ve düzenleyen kişiler ile muhasebe işlemlerini inceledi. Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerce yönetilen ve organize hareket ettiği anlaşılan yaklaşık 100 şirketin 2 bin 500 mükellefe sahte fatura düzenlediği tespit edildi.

  • ü
  • 18 Eylül 2024
  • ü
  • Ekonomi

4 bin 500 büyük mükellefi inceleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı 3 milyar liralık sahte fatura tespit etti. Çalışmada mesleki kurallara uymaması nedeniyle disiplin cezası verilmesine ilişkin 500 raporu bulunan bir mali müşavirin halen aktif olarak bu görevi yürüttüğü, beyannamesini verdiği mükelleflerin tamamına yakınının sahte belge düzenlediği ortaya çıktı.

VERGİ KAÇAKÇILIĞI SUÇUNDAN İŞLEM YAPILACAK

Başka bir çalışmadaysa serbest muhasebeci ve mali müşavirlerce yönetilen ve organize hareket ettiği anlaşılan yaklaşık 100 şirketin 2 bin 500 mükellefe sahte fatura düzenlediği tespit edildi.

Buna göre incelemeye alınan kişilerden fatura alan yaklaşık 4 bin 500 büyük mükellefin kullandığı sahte fatura miktarı yaklaşık 3 milyar lira. Bakanlık bununla ilgili ilk olarak mükelleflerden açıklama istedi. İzah yapamayanlara fiilin ağırlığına göre vergi kaçakçılığı suçundan işlem yapılacak.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

MEHMET ŞİMŞEK: ÖZEL EKİP KURACAĞIZ

AA’nın aktardığına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Özellikle sahte belge düzenleyerek işlenen organize vergi kaçakçılığı suçlarında organizasyonu kuran, yöneten, teknik bilgi sağlayan ve menfaati elde eden kişiler genellikle muhasebe, mevzuat ve hukuk bilen kişiler. Organizasyonun açığa çıkmasını önlemek amacıyla birden fazla şirketin içinde katmanlı yapı oluşturmuşlar. Bu nedenle incelemeye sevk edilen şirketlerde muhatap bulunamadı.

Bu noktada organizatörün tespiti için yeni dönemde yapay zeka imkanlarının yanında emniyet ve jandarmanın kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele birimleriyle işbirliği yapıyoruz. Vergi Denetim Kurulu bünyesinde özel bir ekip oluşturulması ve dünya örneklerinde olduğu gibi vergi müfettişlerine farklı inceleme ve soruşturma yetkilerinin verilmesi de gündemimizde.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com