Meta'nın kurucu CEO'su Mark Zuckerberg, Instagram ve Facebook'ta yeni dönemin başlayacağını açıklamıştı.
En büyük sosyal medya ve haberleşme uygulamaları olan Facebook, Instagram ve What’s Up’ı bünyesinde bulunduran Meta CEO’su Mark Zuckerberg, ‘rekabeti ihlal’ davasında hakim karşısına çıktı.
Zuckerberg, ABD’de görülen “antitröst” (teşebbüsler arasındaki rekabeti düzenleyen yasa) davasının ilk gününde şirketini sosyal medya pazarını tekelleştirdiği iddialarına karşı savundu.
ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) avukatı Daniel Matheson açılış konuşmasında Meta’nın iki girişimi satın alarak çıkarlarını korumak için “bir hendek inşa ettiğini” ve bu konumunu çok yüksek kârlar elde etmek için kullandığını söyledi.
Zuckerberg, Matheson’un sorularına verdiği yanıtta, hızlı büyümesi nedeniyle Instagram ile rekabet edecek bir fotoğraf paylaşım uygulaması geliştirme konusunda algılanan ilerleme eksikliğinden “memnun olmadığını” ifade etti. Zuckerberg, ekiplerini her zaman daha iyisini yapmaya teşvik ettiğini de sözlerine ekledi.
Zuckerberg, Matheson tarafından uygulamanın ne kadar hızlı büyüdüğü sorulduğunda “Instagram’ın gelişiminin tam zaman çizelgesine sahip olmadığını” söyledi.
Meta’nın 2012’de satın alınmasının ardından uygulamaya “bir ton yatırım” yaptığını belirten Zuckerberg, Matheson’un uygulamaya yatırım yapılmayacağı yönündeki iddialarını yalanladı.
FTC’nin ana argümanı, Meta’nın Zuckerberg’in “2008’de ifade ettiği ‘Satın almak rekabet etmekten daha iyidir’ stratejisini izleyerek tekelini sürdürdüğü.
Bu özdeyişe sadık kalan FTC, Meta’nın “potansiyel rakipleri sistematik olarak izlediğini ve ciddi rekabet tehditleri olarak gördüğü şirketleri satın aldığını” savunuyor.
Eski adı Facebook olan Meta’nın gerçekleştirdiği 750 milyon dolarlık (28,5 milyar TL) Instagram satın alımı, şirketin rakibini ayrı bir uygulama olarak çalıştırmaya devam ettiği ilk satın alma işlemi oldu.
İki yıl sonra, 22 milyar dolar (838 milyar TL) karşılığında satın aldığı mesajlaşma uygulaması WhatsApp ile bunu tekrar yaptı.
Meta’nın avukatı Mark Hansen, FTC’nin yanlış olan argümanları “bir araya getirdiğini” savundu. Meta’nın çok sayıda rekabete sahip olduğunu ve satın aldığı girişimlerde iyileştirmeler yaptığını söyledi.
Hansen, “Bu dava özetle yanlış yönlendirilmiştir. Neresinden bakarsanız bakın, büyük kazananlar tüketiciler olmuştur” dedi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Öte yandan, Federal antitröst düzenleyicilerinin hedefindeki tek teknoloji şirketi Meta değil, Google ve Amazon da haklarındaki davalarla karşı karşıya.
Google’ın davasının çözüm aşamasının 21 Nisan’da başlaması planlanıyor. Bir federal yargıç, geçtiğimiz Ağustos ayında arama motoru devini yasa dışı tekel ilan etmişti.