Sovyetler Birliği döneminden kalma, yaklaşık 495 kilogram ağırlığındaki uzay aracı Kosmos 482, önümüzdeki günlerde kontrolsüz bir şekilde Dünya’ya düşecek. 31 Mart 1972’de Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılan araç, Venera 8 programının yedek modülüydü ve Venüs’e iniş yapması planlanıyordu. Ancak roketindeki bir arıza nedeniyle, Dünya’nın yörüngesinden çıkmayı başaramadı.
NASA verilerine göre araç dört parçaya ayrıldı ancak bu parçalardan biri olan iniş modülü halen yörüngede bulunuyor ve düşme tarihi olarak Mayıs ayının ilk haftası öngörülüyor.
BBC Rusça’ya konuşan uzmanlara göre, Kosmos 482’nin özellikle iniş modülü tehlike oluşturuyor. Çünkü bu modül, Venüs gibi yoğun atmosfere sahip bir gezegene iniş yapabilecek şekilde inşa edildi. Yani Dünya atmosferine girdiğinde parçalanmadan geçme ihtimali yüksek.
Uzay araştırmaları konusunda yayın yapan Telegram kanalı yöneticisi Georgi Trişkin, “İniş modeli Venüs’e daha zorlu bir giriş için tasarlandı. Kalkanı ve kapalı bölümü büyük ihtimalle atmosfere girişten sağ çıkacak” dedi.
Trişkin’e göre modül, paraşüt sistemini uzun süre önce devre dışı bıraktı. Bu da yapısal bütünlüğün azaldığını gösteriyor ancak parçanın hâlâ çok dayanıklı olduğunu vurguluyor.
Bilim insanları, düşme ihtimali olan bölgeler arasında Ortadoğu, Orta Asya ve Türkiye’nin de yer aldığı Güneydoğu Avrupa’yı sayıyor. Trişkin’in aktardığına göre Mısır, Suriye, Türkiye ve Azerbaycan gibi yerleşim bölgeleri risk altında. Yörünge hesaplamalarına göre kalıntılar büyük ihtimalle karaya düşecek.
Trişkin, “Eğer aracın tamamen sağlam kaldığını ve saatte 242 km hızla düştüğünü varsayarsak, ortaya çıkacak enerji birkaç yüz gram TNT’nin patlamasına eşdeğer olacak” diyor. Uzmanlara göre düşüşün 8-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşmesi bekleniyor.