Xi: Çin’in teknolojik ilerlemesini hiçbir güç durduramaz

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Beijing’de bir araya gelen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, hiçbir gücün Çin'in teknolojik ilerlemesini durduramayacağını söyledi.

  • ü
  • 03 Nisan 2024
  • ü
  • Dünya

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geçtiğimiz Çarşamba günü Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye hiçbir gücün Çin’in teknolojik ilerleme hızını durduramayacağını söyledi. Xi yaptığı açıklamada “Bilimsel ve teknolojik engeller yaratmak ve endüstriyel ve tedarik zincirlerini koparmak sadece bölünmeye ve çatışmaya yol açacaktır.” ifadelerine yer verdi.

ÇİN’E ÇİP ENGELİ

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Çin’in başkenti Beijing’deki Büyük Halk Salonu’nda bir araya gelen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin’in teknolojik ilerlemesinin durdurulamayacağını söyledi. Xi’nin bu yorumu Çin ve batı ülkeleri arasında çipler üzerinden yaşanan gerginliğin ardından geldi.

Batı ülkeleri ile Çin arasındaki gerilim, Ocak ayında dünyada gelişmiş yarı iletkenlerin üretilmesini sağlayan derin ultraviyole litografi makinelerini üreten tek firma olan Hollandalı ASML’in Çin’e ihracat yapmasının engellenmesini de kapsayan, askeri amaçlarla kullanılabileceği endişesiyle Çin’e ileri çip teknolojisi ihracatını engellemesiyle sonuçlandı.

Çip üretimi için çok önemli olan bu tür litografi makineleri ile üretilen yarı iletken çipler, akıllı telefonlardan otomobillere kadar birçok makinenin ana bileşenlerinden biri olarak yer alıyor.

Xinhua Haber Ajansı’na göre, “Çin halkının da meşru kalkınma hakları var ve hiçbir güç Çin’in bilimsel ve teknolojik ilerleme hızını durduramaz” ifadelerine yer veren Xi, Çin’in “kazan-kazan yaklaşımını sürdürmeye devam edeceğini” ekledi.

GÖRÜŞMENİN KONUSU UKRAYNA’DAKİ SAVAŞ

Rutte buluşma sonrası gazetecilere “Şunu söyleyebilirim ki… önlem almak durumunda kaldığımızda, bu önemler hiçbir zaman spesifik olarak bir ülkeyi hedeflemiyor, etkinin her zaman tedarik zincirini etkilemeyecek yani tüm bir ekonomik ilişkiyi etkilemeyecek şekilde sınırlı olmasına uğraşıyoruz.” açıklamalarında bulunurken kendisine eşlik eden Ticaret Bakanı Geoffrey van Leeuwen, görüşmenin ana konusunun Ukrayna’daki savaş olduğunu ifade etti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com