Vize alabilen Türklerin pasaportuna uyarı notu: Seyahat dönüşü elçiliğe uğra

Türkiye'den Schengen vizesi alan bir Türk vatandaşının pasaportuna konulan "uyarı notu" üzerine açıklama yapan Macaristan Büyükelçisi Viktor Mátis, gerekçesini açıkladı.

  • ü
  • 30 Mayıs 2024
  • ü
  • Dünya

Macaristan Büyükelçiliği’nin, Türkiye’den Schengen vizesi alan bir Türk vatandaşının pasaportuna koyduğu “uyarı notu” üzerine çıkan tartışmalar devam ederken, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Mátis, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak iddialara yanıt verdi.

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Mátis, Schengen ülkelerine randevu bulmanın ve vize almanın bugünlerde zor olduğunu belirterek ülkesin uyguladığı yeni şartları savundu. Bazı kişilerin Macaristan’dan vize alarak başka ülkelere gitmeyi planladığını ve bunun “visa shopping” olarak adlandırıldığını kaydeden Mátis, vize verdikleri bazı kişilere seyahat dönüşü elçiliğe uğrama şartı getirdiklerini belirtti. Macaristan Büyükelçisi,  “Visa shopping” yapanların tespit edilmesi halinde, konsolosluklarının ret vermesinin cezai sorumluluk olduğunu vurguladı.

2024 yılında her 45. başvuru sahibine vizeyle birlikte uyarı notu verdiklerini belirten Büyükelçi, “Bu kişilerin sadece üçte birinin gerçekten Macaristan’a gitmeyi planladığını teyit edebildik” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN VİZE SERBESTİSİNİ DESTEKLİYORU AMA…’

Büyükelçi Mátis, sosyal medya paylaşımında, çıkan haberlere ilişkin olarak öncelikle kendisine ve ailesine güzel dileklerini iletenlere teşekkür ederek, vize konularında konsolosluklarının kötü niyetli olmadığını vurguladı. Mátis, Macaristan’ın Türkiye’yi AB ve vize konularında elinden geldiğince desteklediğini belirterek, vize serbestisi konusunun en kuvvetli destekçileri olduklarını söyledi. Ayrıca, bu konuyu görüşmek üzere üst düzey bir makama gideceğini ifade etti.

VISA SHOPPİNG İDDİASI

Mátis, Schengen ülkelerine randevu bulmanın ve vize almanın bugünlerde zor olduğunu belirtti. Bazı kişilerin Macaristan’dan vize alarak başka ülkelere gitmeyi planladığını ve bunun “visa shopping” olarak adlandırıldığını açıkladı. “Visa shopping” yapanların tespit edilmesi halinde, konsolosluklarının ret vermesinin cezai sorumluluk olduğunu vurguladı.

HER 45. BAŞVURUYA UYARI NOTU: DÖNÜŞTE UĞRA

Büyükelçi Mátis, bu durumdan şüphelenilen ancak kesin olarak emin olunamayan durumlarda, belirli başvuru sahiplerine vizeyle birlikte uyarı notu verdiklerini belirtti. 2024 yılında her 45. başvuru sahibine bu notu verdiklerini ve bu kişilerin sadece üçte birinin gerçekten Macaristan’a gitmeyi planladığını teyit edebildiklerini açıkladı.

‘DÜRÜST OLMAYAN KİŞİLER KİM?’

Açıklamasında Mátis, başvurularını iyi yapamayan veya tam dürüst olmayan kişilere vize verdiklerini ve bu kişilere uyarı notu eklediklerini ifade etti. Bu uygulamanın, Macaristan’a gerçekten gitmek isteyen kişilerin vize başvurusu yapması halinde sona ereceğini ve ret oranlarının ciddi şekilde düşeceğini umduğunu belirtti.

‘GERÇEKTEN MACARİSTAN’A GELMEK İSTİYOR MUSUNUZ?’

Son olarak, Büyükelçi Mátis, vize serbestisine kısa süre içinde ulaşacaklarını ve bu tür sorunlardan kurtulmayı umduklarını söyledi. Gerçekten Macaristan’a gitmek isteyenlerin vize başvurusu yapmalarını rica etti. Böylece herkese yeterli randevu sağlanabileceğini ve gereksiz ret oranlarının düşeceğini ifade etti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com