Trump’ın yardımcı adayı, ‘köpek katili’ çıktı

Trump’ın en gözde adayı Kristi Noem, ‘köpek katili’ çıktı. Noem, hayatını anlattığı kitapta köpreğini nasıl öldürdüğünü detaylı şekilde anlattı.

Amerikan başkanlık seçimlerinin tartışmalı adayı Donald Trump, kendisine başkan yardımcısı arıyor. Muhtemel adayları bu hafta sonunda Florida’daki oteline toplayan Trump’ın en gözde adayı Kristi Noem, ‘köpek katili’ çıktı. Noem, hayatını anlattığı kitapta köpreğini nasıl öldürdüğünü detaylı şekilde anlattı.

Bu yılın Kasım ayında yapılacak Amerikan başkanlığı seçimlerinde başkan adaylarının kim olacağı her halde hiç bu kadar önemli olmamıştı. Başkanlık için yarışacak iki adayın seçimler tarihinin en yaşlı adayları olması, başkan yardımcılarına her zamankinden daha önemli bir konum veriyor.

Demokrat Parti’nin adayı olacak mevcut başkan Joe Biden 81, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olacak Donald Trump ise 77 yaşında. Bu ikilinin yarışacağı seçim, Amerikan tarihinin en yaşlı adaylarının mücadele ettiği seçim olarak şimdiden tarihe geçti bile. Adayların yaşları dikkate alınınca, başkan yardımcılarının görevi devralma ihtimali şimdiye kadarki emsallerine göre çok daha fazla. Mevcut başkan Joe Biden’in 59 yaşındaki yardımcısı Kamala Harris ile devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Buna karşılık, Donald Trump henüz kiminle birlikte koşacağını henüz belirlemedi. Adı en çok geçen adaylardan Kristi Noem’in yayınlanan biyografisinde, soğukkanlı bir şekilde 1 yaşındaki köpeğini nasıl öldürdüğünü anlatması, hırslı politikacının itibarına büyük gölge düşürdü. İsimler arasında kararsız olan Trump, üzerinde kafa yorduğu başkan yardımcısı adaylarını bu hafta sonunda Florida’daki oteli Mar-a-Lago’ya davet etti. Bu görüşmelerin ardından bir adayın belirlenmesine kesin gözüyle bakılıyor.

KÖPEĞİNİ GÖZÜNÜ KIRPMADAN VURMUŞ

En iddialı adaylardan Kristi Noem daha geçen haftaya kadar herkesin üzerinde ittifak ettiği adaylardan birisydi. Donald Trump daha birkaç hafta önce Güney Dakota valisi olan Noem’e destek verdiği kampanya konuşmasında, “Kristi çok özel bir kadın, harika bir iş çıkaran ateşli bir politikacı” diye övmüştü. Birkaç gün öncesine kadar 52 yaşındaki Noem başkan yardımcılığı için umut vaat eden bir aday olarak görülüyor, Trump’ın tabanı da ona sıcak bakıyordu. Ancak geçen hafta İngiliz Guardian gazetesi Noem’in otobiyografisinden alıntılar yayınladı. Hobi olarak avcılık yapan Noem, kendi kaleme aldığı kitapta daha bir yaşındaki Alman Wirehaired Pointer cinsi köpeği ‘Cricket’i bir taş ocağında nasıl vurduğunu anlatıyordu. Noem, saldırgan ve eğitilemez olarak nitelediği köğeğinin komşusunun tavuklarını öldürdüğünü, kendisine de saldırdığını anlatıyordu.

BİR DE KEÇİ ÖLDÜRMÜŞ

“O köpekten nefret ediyordum” diye yazan Noem, bir süre sonra, ailenin bir diğer evcil hayvanı olan keçiyi de öldürdüğünü yazıyordu. Onun suçu da kötü kokması ve saldırgan olmasıysdı. Bazı Cumhuriyetçiler bile bu zalim ve kalpsiz açıklamalar karşısında öfkelenerek, bu ruh halinde birisinin böylesine yüksek bir makama uygun olup olmadığını tartışmaya başladı. Tartışmalar üzerine Fox News’a konuşan Kristi Noem de, “Köpek vurmak kolay bir karar değildi” dedi ama kitabı aynı zamanda hayatında vermek zorunda kaldığı pek çok zor kararla ilgiliydi. Amerikan halkının genelde köpek dostu bilindiğine işaret eden politik gözlemciler, Noem’in aday olması halinde bu icraatlarının çok fazla tartılılacağına vurgu yapıyor.

TRUMP’A GÖRE 15 POTANSİYEL ADAY VAR

Noem, daha yakın zamana kadar Trump’ın en favori adayları listesindeydi ancak bu açıklamaları nedeniyle üzerinde tartışmalar başlayınca, eski liste bir kere daha gündeme geldi. Trump, yardımcısı olarak kimi seçeceğini soran gazetecilere listesinde en az 15 muhtemel ‘aday adayı’ olduğunu açıkladı. Trump, neredeyse her gün e-posta yoluyla hayran kitlesine kimi başkan yardımcısı olarak seçmesi gerektiğini soruyor. Ancak bu anketlere sadece kendisine para bağışında bulunan destekçileri katılabiliyor.

Her ne kadar başkan yardımcısı adayı çoğu Amerikalı için belirleyici olmasa da, ABD tarihinde başkanın öldüğü ya da artık görevini yerine getiremediği zamanlarda görevi başkan yardımcısı i devralmak zorunda. Dolayısıyla başkan yardımcısının aniden başkan olması ihtimal dışı değil. Özellikle çok yaşlı iki adayın yarıştığı bir seçimde, yardımcılık da öne çıkıyor.

TRUMP’LA GÖRÜŞMEDEN KAMPANYAYA BAŞLADI

Trump’ın aday adaylarından biri de çok satan ‘Hillbilly Elegy’ kitabının yazarı olarak da bilinen Senatör JD Vance. Vance’in en büyük avantajı muhafazakar tabanda popüler olması. Vance aynı zamanda, Trump’ın 2016 ve 2020’de kazandığı, ancak Demokratların ve Joe Biden’ın yakın zamanda bir miktar ilerleme kaydetmeyi başardığı, muhafazakar bir eyalet olan Ohio’dan geliyor. Oy pusulasında bir hemşerisi olan bu eyaletteki insanlar Trump’ı yeniden seçmekte hiç bir zorluk yaşamayacak.

Vance ise Trump’la bu konuyu henüz konuşmadığını söylüyor. Ama şimdiden Trump’ın başkan adaylığı için yoğun bir kampanya yürütüyor. Kampanyasının odağında ise Trump’ın başkanlık döneminin ne kadar mükemmel olduğu var. Vance, CNN’e verdiği demeçte, eski başkan hakkındaki iddiaların ve arasında Kongre Binası’nın basılmasının da bulunduğu cezai kovuşturmaların tamamen saçma olduğunu söyledi. Trump’ın insanlardan sadece barışçıl gösteri yapmalarını istediğini savundu.

BİRÇOK ADAY DAHA ÖNCE TRUMP’A HAKARET ETMİŞTİ

Her ne kadar şu anda Trump’ı yere göğe koyamasa da, Vance önceden keskin bir Trump düşmanıydı. 2016’da Twitter’da Trump’a ‘aptal’ demiş ve onu hiç sevmediğini söylemişti. Ama Trump’ın aday listesinde daha önce ‘Asla Trump olmaz’ diyen Vance dışında başka isimler de var. Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi grubun lideri New York’tan Elise Stefanik de bu listede yer alıyor. Stefanik şu anda Trump’ın en önemli müttefiklerinden biri. Florida Senatörü Marco Rubio da bir keresinde Trump’ı ‘kaba, utanç verici ve dolandırıcı’ olarak nitelemişti ama oun adı da adaylar listesinde.

Bu isimlerin çoğu, her iyi politikacının yapacağı gibi, daha sonra Trump’ı övenler kampanyasına katıldılar. Her ne kadar sonradan aralarını düzeltseler bile Demokratların bunu sonuna kadar kullanması bekleniyor. İçlerinden biri aday seçilirse, Trump’ın başkan yardımcısı adayının Trump hakkında çok olumsuz yorumlar yaptığı çok sayıda kampanya reklamı görmek çok muhtemel.

FLORİDA SORUNU

Rubio ile ilgili tek bir sorun Trump aleyhindeki demeçleri değil. Bunun yaında Trump gibi o da Florida’da yaşıyor. Ancak anayasaya göre bir eyaletin seçmenleri aynı eyaletten başkan ve başkan yardımcısı seçemez. Ancak Florida’da zafer için neredeyse vazgeçilmez olan çok sayıda seçmen var. Dolayısıyla ikisinden birinin seçmen kaydını Florida’dan başka bir eyalete taşıması gerekiyor. Listedeki bir başka aday olan Ron DeSantis için de aynı sorun geçerli. Florida valisi DeSantis uzun süre kendisi başkan adaylığı için çabaladı ama Trump karşısında şans bulamacağınca yarışı bıraktı. Her ne kadar Trump ile arası açık olsa da, DeSantis’in başkan yardımcılığını reddetmeyeceği tahmin ediliyor. Trump ise, kendisi hakkında ağır ifadeler kullanan birçok ismi daha sonra yanında çalıştırmıştı.

TRUMP ADAYLARI OTELİNDE TOPLAYACAK

Bugüne kadar her zaman Trump’ın yanında olan Güney Carolina Valisi Tim Scott yardımcılık için çok istekli olduğunu hiç saklamıyor. Bir ara kendisi de başkan olmak isteyen siyahi politikacı, ön seçimlerden önce bundan vazgeçti ve o zamandan beri Trump için kampanya yürütüyor. Hatta Scott o kadar ileri gitti ki, bir konuşmasında adeta Trump’a aşk ilan etti. Ortak bir kampanya etkinliğinde Trump’a ‘Seni seviyorum’ dedi. Perry, Scott’ın Trump’ın Demokratlardan hayal kırıklığına uğramış siyah erkekler gibi yeni seçmen gruplarına ulaşmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Bu hafta sonu, Trump’ın kampanya ekibi olası tüm aday adaylarını Florida’daki Mar-a-Lago’ya davet etti. Zengin bağışçıların katılacağı ve masaların yüzbinlerce dolara satıldığı bir bağış toplama yemeğine katılacak muhtemel başkan yardımcısı adayları, kendilerine zengin müttefikler arayacaklar. Aralarında ‘köpek katili’ olarak anılan Kristi Noem’in de bulunduğu hırslı politikacılar, Trump’ı neden kendisinin yol arkadaşı olması gerektiğine ikna etmeye çalışacak. Trump’ın da bu ay sonuna kadar kararını verip, yardımcı adayını açıklaması bekleniyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com