Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Paris’te gözaltına alındı

Telegram'ın kurucusu ve CEO'su olan Rus girişimci Pavel Durov, özel jetiyle gittiği Paris’te gözaltına alındı.

  • ü
  • 25 Ağustos 2024
  • ü
  • Dünya

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su olan Rus girişimci Pavel Durov (39), Azerbaycan üzerinden özel jetiyle gittiği Paris’te, Le Bourget Havalimanı’nda gözaltına alındı.

Reuters’ın aktardığına göre; TF1 televiziyonunun ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Telegram mesajlaşma uygulamasının milyarder kurucusu ve CEO’su Pavel Durov Cumartesi akşamı Paris dışındaki Bourget havaalanında gözaltına alındı.

Durov’un özel jetiyle seyahat ettiğini belirten TF1, Durov’un izleme listesinde olduğunu, Fransa’da bir tutuklama emrinin yerine getirildiğini bildirdi.

Telegram, Reuters’ın haberi doğrulatmak için sorduğu soruları yanıtsız bıraktı.

NE OLDU?

Kısa mesaj servisi Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, Paris’teki Le Bourget havaalanında tutuklandı. Haber Fransız yayın kuruluşları TF1 ve BFMTV tarafından araştırmacı çevrelere dayandırılarak verildi. Durov hakkında Fransa’da tutuklama emri çıkartıldı.

Durov, Telegram ile bağlantılı olarak çeşitli suçlardan soruşturuluyor. Fransız yargısı Durov’u mesajlaşma servisinin suç faaliyetlerinde kullanılmasına karşı çok az önlem almakla ve soruşturma makamlarıyla işbirliği yapmamakla suçluyor.

RUSYA TEPKİ GÖSTERDİ

Rusya’nın Viyana’daki uluslararası örgütler nezdindeki daimi temsilcisi Mikhail Ulyanov, Fransa’yı diktatörlük gibi davranmakla suçladı.

Ulyanov, X ağında “Uluslararası iletişim sektöründe rol oynayan bazı saf insanlar, totaliter bir topluma doğru ilerleyen ülkelere seyahat etmenin kendileri için güvenli olmadığını anlamıyorlar” diye yazdı.

2013 YILINDA KURULDU

Telegram 2013 yılında Nikolai ve Pavel Durov kardeşler tarafından kurulmuştur. Kardeşler, Telegram kullanıcılarının verilerini korumayı vaat ediyor: Telegram ile sohbetler gizli sohbetler olarak uçtan uca şifrelenerek gerçekleştirilebiliyor. Hizmet, ABD merkezli iletişim hizmetlerinin aksine, ticari kullanım için veri aktarmadığı iddiasının reklamını yapıyor.

RUS FACEBOOK’UNU DA KURMUŞTU

Nikolai ve Pavel Durov daha önce bir tür Rus Facebook’u olan Vkontakte ağını kurmuşlardı. Rusya’daki en önemli çevrimiçi ağlardan biri olan bu ağ, birçok yetkili ve politikacı tarafından da iletişim için kullanılıyor. Durov, Rus yetkililerin artan baskısı nedeniyle Vkontakte’yi sattı ve 2014 yılında Rusya’dan ayrıldı. Kendi ifadesine göre, daha sonra Berlin, Londra, Singapur ve San Francisco’da yaşadı ve sonunda Telegram’ın merkezinin bulunduğu Dubai’yi tercih etti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com