İrlanda ve Norveç’ten Filistin devletini tanıma kararı: İsrail, büyükelçilerini geri çekiyor

Norveç, Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde tanıyacağını açıkladı. İrlanda Başbakanı Harris de Filistin'i devlet olarak tanıma kararı aldıklarını bildirdi. İsrail ise iki ülkedeki büyükelçilerini çektiğini duyurdu.

  • ü
  • 22 Mayıs 2024
  • ü
  • Dünya

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 35 bini aşarken dünyadan da tepkiler gelmeye devam ediyor. Ancak Norveç’ten gelen adım, Filistin tarihinde önemli bir yer kaplayabilir. İddiaya göre Norveç, bugün bağımsız Filistin devletini tanıdığını açıklayacak. Norveç’i başka Avrupa ülkeleri de takip edebilir.

Norveç kamu kanalı NRK ve Aftenposten gazetesinin isimsiz kaynaklara dayandırdığı habere göre Norveç Başbakan’ı ve Dışişleri Bakanı bugün basının karşısına çıkacak ve bağımsız bir Filistin devletini tanıdıklarını açıklayacak. İrlanda hükümetinin de bugün Filistin devletini tanıdığını açıklayacağı iddia ediliyor.

Avrupa Birliği üyeleri İrlanda, İspanya, Slovenya ve Malta geçtiğimiz haftalarda, bölgede kalıcı barış için iki devletli bir çözümün şart olduğunu savunarak tanımayı yapmayı planladıklarını açıklamışlardı.

Norveç başbakanı ve dışişleri bakanının bugün TSİ 06.30’da bir basın toplantısı düzenlemesi ve kararı açıklaması bekleniyor.

AB üyesi olmayan Norveç uzun zamandır Filistin’i ancak İsrail ve Filistinliler arasındaki barış sürecine olumlu bir etkisi olabilecekse bir ülke olarak tanıyacağını söylüyor ve bu konuda ABD’nin söylediklerine paralel bir tutum sergiliyor.

Başbakan Jonas Gahr Stoere geçtiğimiz ay ülkesinin bir Filistin devletini tanıma konusunda karar vermeye hazır olduğunu ancak zamanlama konusunda henüz karar vermediğini söylemişti.

İspanya’nın da benzer bir adım atabileceği belirtiliyor.

İSRAİL’DEN İKİ ÜLKE BÜYÜKELÇİLERİNİ ÇEKME KARARI

Norveç ve İrlanda’nın açıklamalarının ardından, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, İsrail’in iki ülkedeki büyükelçilerinin derhal geri çekilmesi talimatının verildiğini açıkladı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com