Arap Baharı dönemindeki gösterilerde katledilen Esma el-Biltaci, Arap dünyasında ve Türkiye'de tepkilere neden olmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Sisi yönetimindeki Mısır’da idamı infaz edilecekler arasında Esma el-Biltaci’nin babası Muhammed el-Biltaci’nin (61) de olduğunu duyurdu. Doğan, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Mısır’da mahkeme, Şehit Esma’nın babası Muhammed el-Biltaci’nin de aralarında bulunduğu 75 kişi hakkında idam kararı verdi. Halkın iradesine ipotek koyan darbeci zihniyetin zulmü karşısında Rabia Direnişi asla unutulmayacak!” dedi.
Mısır’da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013’te darbeyle görevden alınmasının ardından Rabia Meydanı’nda eylemler başlamış ve 14 Ağustos 2013 tarihine kadar sürmüştü.
Mısır’da güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye Meydanı’ndaki darbe karşıtı göstericilere müdahalesinde hayatını kaybeden Esma el-Bilteci’nin katledilmesi tepkilere neden olmuştu.
Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldığı bir televizyon programında bu mektup okunurken gözyaşlarını tutamamıştı.
Mısır Mahkemesinin, Muhammed Bedii (80) ve Muhammed el-Biltaci’nin (61) de aralarında bulunduğu üst düzey Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yöneticilerini idam cezasına çarptırdığı belirtilimişti.
Mısır haber ajansı MENA’ya göre, 2013 yılında Rabia Meydanı’nın yakınındaki Manassa bölgesinde yaşanan olaylarla ilgili davanın duruşması bugün Olağanüstü Devlet Yüksek Güvenlik Mahkemesinde yapıldı.
Mahkeme, İhvan ve Cemaat’ül İslamiyye teşkilatından 8 yönetici hakkında idam cezası verdi.
İdam cezasına çarptırılanların İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii’nin yanı sıra, Mahmud İzzet, Muhammed el-Biltaci, Amr Muhammed Zeki, Üsame Yasin, Saffet Hicazi, Asım Abdulmacid ve Muhammed Abdulmaksut olduğu ifade edildi.
Duruşmada, 37 sanık müebbet hapis (25 yıl), 6 sanık 15’er yıl ağırlaştırılmış, 7 sanık 10’ar yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılırken, 21 sanık da beraat etti.
Mahkemenin söz konusu hükmüne temyiz yolunun açık olmadığı belirtildi. Mısır’da daha önce de İhvan yöneticileri hakkında idam kararları çıkmıştı ancak bunlara temyiz yolu açıktı.
Mısır yasalarına göre, idam hükmü cumhurbaşkanının onayından sonra infaz ediliyor. Cumhurbaşkanının, idam cezasını, hapis cezasına indirme veya hükümlüyü affetme, cezanın infazını durdurma ve hükümlünün serbest bırakılmasına karar verme yetkisi bulunuyor.