Sırp polisi sınırda yakaladığı göçmenleri soyup geri gönderiyor

İnsan hakları grupları tarafından elde edilen videolarda Sırp polisinin sınırda yakaladığı göçmenleri dondurucu soğukta kıyafetleri çıkarıp, Kuzey Makedonya’ya geri ittiği görüldü.

Sırbistan polisi göçmenlere karşı kötü davranıyor. (FOTOĞRAF: ANDREJ ISAKOVIC / AFP)

Sınırda yakalanan göçmenleri yarı çıplak soyup, geri iten Sırp polisinin görüntüleri büyük tepki çekti. İnsan hakları gruplarına göre, dondurucu soğuklarda giysileri çıkarılan ve Sırbistan’dan Kuzey Makedonya’ya geri gönderilmeye zorlanan erkek gruplarını gösteren videolar, Avrupa sınırlarında göçmenlere yönelik kötü muamelenin arttığının kanıtı.

BAZILARINI ÇIRILÇIPLAK SOYUYORLAR

Kuzey Makedonyalı bir sivil toplum kuruluşu olan Legis tarafından elde edilen iki videoda, Sırbistan-Kuzey Makedonya sınırına yakın bir yolda yarı çıplak erkeklerden oluşan bir sıra görülüyor. Legis, videoların Sırbistan sınırına yakın Lojane köyü yakınlarında yerel bir kişi tarafından çekildiğini ve 10 Şubat’ta kendilerine teslim edildiğini açıkladı. İngiliz Guardian gazetesi tarafınfan yayınlanan görüntülerde, 24 saatlik bir süre içinde en az iki olayın yaşandığı görülüyor. Legis, yaşananları kötü niyetli ve “aşağılayıcı” olduğunu belirterek, 50’den fazla kişinin Kuzey Makedonya’ya geri gönderildiğin açıkladı. Görüntülerde, Sırp yetkililerin bazı göçmenleri çırılçıplak soyunmaya zorlandığı, birçoğunun da iç çamaşırlarına kadar indirildiği görülüyor.

ARKASINDA AB VAR

Legis, olayın ardından geri itilen kişilerden bazıları ile konuşmayı başardı. Suriyeli olduğunu belirten göçmen yaşadıklarını tek tek anlatı. Guardian’a konuşan Legis Başkanı Jasmin Redjepi, “Rahatsız edici ve aşağılayıcı geri itmeler, Sırbistan sınırını insan kaçakçılığı operasyonlarına karşı güçlendirmeyi amaçlayan AB-Sırbistan sınır işbirliği zirvesinden kısa bir süre sonra meydana geldi” dedi. Redjepi, Avrupa’nın diğer sınırlarında da göçmenlerin kıyafetlerinin çıkarıldığına dair haberler olduğunu söyledi.

350 BİN KİŞİ GERİ İTİLDİ

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, “Göçmenlere kötü ve aşağılayıcı muamele ve geri itme iddialarına ilişkin son raporlar çok rahatsız edici. Aynı zamanda Avrupa Konseyi üye devletleri arasındaki endişe verici bir eğilimin de göstergesi” diye konuştu. İnsan hakları örgütlerinin rapolarına göre 2023 yılında Avrupa’nın dış sınırlarında 350 binden fazla zorla geri itme olayının gerçekleştiği tahmin ediliyor.

YUNANİSTAN UZUN ZAMANDIR YAPIYOR

Yunanistan uzun zamandan beri, Türkiye’den ülkeye giren göçmenleri soyup geri itiyordu. Geçtiğimiz aylarda Edirne’de çok sayıda yarı çıplak göçmenin soğuktan donmuş cesedi bulunmuştu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com