SİHA saldırısı sonucu iki Kürt kadın gazeteci hayatını kaybetti

Türkiye, Irak’ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içindeki Süleymaniye'desivil bir aracı bombaladı. Hêro Bahadîn ve Gülistan Tara adlı gazeteciler saldırıda hayatını kaybetti.

  • ü
  • 24 Ağustos 2024
  • ü
  • Dünya

Türkiye, Irak’ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içindeki Süleymaniye’nin Seyyid Sadık bölgesinde sivil bir aracı bombaladı. Süleymaniye merkezli haber ajansı Rojnews, Hêro Bahadîn ve Gülistan Tara adlı gazetecilerin söz konusu SİHA saldırısında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ajans, haberinde Türkiye’ye ait insansız hava aracının Kürt gazetecileri hedef aldığını öne sürdü. Saldırıda iki gazetecinin öldüğünü, altı gazetecinin de yaralandığı belirtildi.

Erbil merkezli Rudaw ise araçta “Sterk TV kanalının çalışanlarının olduğu” iddiasını yazdı.

Bianet’in aktardığına göre; Rojnews daha sonra aracın Chatr (Çetir) Medya Şirketi’ne ait olduğunu, saldırıda Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn adlı gazetecilerin hayatını kaybettiğini belirtti. Chatr Production sorumlusu Rêbîn Bekir’in de saldırıda yaralandığı aktarıldı.

Süleymaniye merkezli televizyon kanalı NRT, saldırıdan etkilenen ikinci aracın görüntülerini paylaştı.

Çetir Medya Şirketi, IKBY’nin başkenti Erbil’de Welat (Vatan) gazetesi adıyla yayın hayatına başladı. Ancak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) baskılarıyla kapatılan Welat’ın yerine 2011’de ‘Çetir’ gazetesi kuruldu. Ardından gazete aynı isimle medya şirketine dönüştürüldü. 2014’te kurulan Rojnews de Çetir Medya Şirketi çatısı altında faaliyet gösteriyor.

Hêro Bahadîn ve Gülistan Tara hayatını kaybetti

Gülistan Tara’nın Batman doğumlu olduğu ve 2000’den bu yana bölgede gazetecilik yaptığı belirtiliyor.

Chatr (Çetir) Production Genel Müdürü Kemal Heme Reza, Seyyid Sadık ilçesinde yaptığı açıklamada, saldırının “yerel ve istihbari bir müdahale sonucu” gerçekleştirildiğini söyledi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin gazeteci olduğunu belirten Kemal Heme Reza, bazı medya kuruluşlarının “Saldırıda PKK’liler öldü” iddiasına tepki gösterdi.

Ölen ve yaralananların gazeteci olduğnu ve siyasetle ilgilerinin bulunmadığını kaydeden Reza, “Hayatını kaybeden gazetecilerden biri Bakur Kurdistan’ın Êlih kentinden ve 3 yıldır şirketimizde çalışan Gülistan Tara’dır. Bunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Hêro Behadîn, Süleymaniye’de doğdu ve Tîmarin köyündendi. Saldırıda yaralanan Rêbîn Bekir de aynı şekilde Süleymaniyeliydi” diye konuştu.

Kurdistan Bölgesi Gazeteciler Sendikası Süleymaniye Şube Başkanı Karwan Enwer de saldırıya ilişkin bir açıklama yaptı. Enwer, “Uluslararası hukuka göre gazeteciler tüm çatışmalardan uzak tutulmalı ve savaş bölgesinde olsalar dahi hedef alınmamalıdır” dedi. Ayrıca saldırıyı uluslararası örgüt ve federasyonlara taşıyacaklarını söyledi.

Kubad Talabani: Gazetecilerin öldürülmesini kınıyoruz

IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Seyyid Sadık saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) yayın organı PUKmedia’da yayımlanan açıklamasında Talabani, “Seyyid Sadık ilçesi yakınlarıdaki dron saldırısının kurbanları, herhangi bir ülke veya bölgenin güvenliğine ve istikrarına tehdit oluşturacak silahlı güçlere mensup olmayan iki kadın gazeteciydi” dedi.

“Gazetecilerin öldürülmesi uluslararası hukuka aykırı, haksız bir suçtur ve şiddetle kınıyoruz” diyen Talabani, “Irak’ın egemenliğinin ihlali” ve “Kürdistan Bölgesi’ndeki sivil yaşamı hedef alan ciddi bir tehdit” olarak nitelendirdiği saldırılara son verilmesi çağrısında bulundu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com