Seçime hile karıştığı tartışması yaşanan Venezuela’da Signal ve Twitter yasaklandı

Venezuela'da mesajlaşma programı Signal'ın ardından Twitter 10 günlüğüne yasaklandı. Maduro'nun yasak kapsamına WhatsApp ve Instagram'ı da alması bekleniyor.

  • ü
  • 09 Ağustos 2024
  • ü
  • Dünya

Venezuela Devlet Başkanlığı’na yeniden seçildiğini açıklayan Nicolas Maduro, ülkede Twitter’i (X) 10 günlüğüne yasakladı. Daha önce mesaj programı Signal’ı yasaklanan ülkede WhatsApp kullanılmaması yönünde kampanya başlatılmıştı.

Maduro,seçimin ardından iki haftaya yakın bir süre geçmesine rağmen sandık sonuçlarını tek açıklamamıştı. Amerika kıtasında solcu liderler tarafından yöneltilen Brezilya, Kolombiya ve Meksika, Maduro’ya seçim sonuçlarını tanımaları sandık sonuçlarını tek tek açıklama çağrısında bulunmuştu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

Maduro, seçim sonuçlarının açıklamamasına gerekçe olarak siber saldırıları gerekçe göstermişti.

Latin Amerika uzmanı İmdat Öner, Madoru’nun Signal, Twitter’in ardından WhatsApp ve Instagram’ı yasaklayacağını belirtti.

Öner, sosyal medya hesabından seçim sonrasında yaşananları şöyle özetledi:

“- Seçim Kurulu, Maduro’nun %51 ile seçildiğini duyurdu, sonuçların detaylarını siber saldırı nedeniyle paylaşamadığını bildirdi. Ama, pek çok kuruluş, o gece bir siber saldırı izine rastlanmadığını açıkladı.

– Muhalefet, elindeki sandık tutanaklarına göre %65 ile kendi adaylarının kazandığını duyurdu. Tutanakların hepsini internet sitesinde paylaştı.

– İktidar ve Seçim Kurulu, sonuçları sandık sandık duyuramadı. Bu detayları sadece Anayasa Mahkemesi ile paylaştı. Diğer parti ve adaylar, hala hangi sandıkta kaç oy aldıklarını göremiyorlar.

– Anayasa Mahkemesi bütün adayları çağırıp, itirazlarını bildirmelerini istedi. Edmundo González, katılmadı.

– Halk, sokaklara indi, Chavez heykellerini yıktı. Ama bu yalnızca bir iki gün sürdü. Çünkü ordu ve polis baskıyı arttırdı, 2 bin kişiden fazla tutuklandı. Bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı kondu.

– Yurtdışına çıkmak isteyen pek çok muhalifin pasaportu iptal edildi.

– Muhalefet, orduya demokrasi ve şeffaflıktan yana tavır al çağrısında bulundu. Bunun üzerine, muhalefetin adayı hakkında cezai soruşturma açıldı.

– Kolombiya, Brezilya ve Meksika, Maduro’dan seçim sonuçlarını açıklamasını bekliyor. Maduro da bu konunun Anayasa Mahkemesi tarafından çözüleceğini söylüyor. Muhalefet ise Maduro’ya yakın üyelerin olduğu bu mahkemenin adil bir karar vermeinden endişe ediyor. “

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com