Sarkozy soruşturması: Eski First Lady Carla Bruni hapse girebilir

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin eşi Carla Bruni 2007'deki cumhurbaşkanlığı kampanyasına dair yürütülen soruşturmada kanıtları gizlemek ve usulsüzlük yapmak için suçlularla işbirliği yapmakla suçlandı.

  • ü
  • 10 Temmuz 2024
  • ü
  • Dünya

Fotoğraf: AFP

Fransa’da eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin eşi Carla Bruni Sarkozy’nin 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı kampanyasının Libya tarafından finanse edildiği iddiasıyla ilgili kanıtları sakladığı gerekçesiyle resmi soruşturma altına alındığı açıklandı.

AFP’ye konuşan bir adli kaynağa göre, şarkıcının adli kontrol altına alındığını ve Nicolas Sarkozy dışında suçlanan herkesle iletişim kurmasının yasaklandığını söyledi. Eski First Lady, tanıkların dinlenmesini gizlemek ve Lübnanlı yargı mensuplarına rüşvet verme girişimine karışmakla suçlanıyor.

YASADIŞI TAHRİFAT YAPMAK…

69 yaşındaki Sarkozy, 2007 seçim kampanyasını finanse etmek için Libya’nın linç edilerek öldürülen diktatörü Muammer Kaddafi’den para alıp almadığına ilişkin bir soruşturmanın parçası olarak Ekim 2023’te yasadışı tahrifat yapmakla suçlandı. Müfettişler, bazıları Sarkozy’ye yakın olan birkaç kişinin, bu davadaki kilit bir tanığa, eski cumhurbaşkanını suçlayan bir ifadesini geri çekmesi için ödeme yaptığından şüpheleniyor. Bruni-Sarkozy suçlanabilir ya da Fransız hukuk sistemine göre resmi olarak suçlanmanın altında kalan yardımcı tanık statüsü verilebilir.

TÜM MESAJLARI SİLMİŞ

Bruni-Sarkozy, önce Haziran 2023’te tanık olarak, ardından da mayıs ayı başında şüpheli sıfatıyla olmak üzere müfettişler tarafından iki kez sorgulanmıştı. Yapılan soruşturma, Bruni-Sarkozy’nin Fransız “paparazzi kraliçesi” Michele Marchand ile yaptığı tüm mesajlaşmaları, Marchand’ın Haziran 2021’de tanık tahrif etmekle suçlandığı gün sildiğini gösterdi. Fransız-Lübnanlı işadamı Ziad Takieddine, 2006 ve 2007 yıllarında Kaddafi’den Sarkozy ve özel kalem müdürüne beş milyon euro’ya (bugünkü kurla 5,4 milyon dolar) kadar nakit para teslim edilmesine yardımcı olduğunu birçok kez iddia etmişti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

ŞÜPHELİ EV ZİYARETLERİ

Ancak 2020’de Takieddine’in suçlayıcı ifadesini aniden geri çekmesi, Sarkozy ve yakın müttefiklerinin tanığa fikrini değiştirmesi için para vermiş olabileceği şüphelerini arttırdı. Yetkililer, Marchand’ın Sarkozy’nin evine yaptığı ziyaretleri şarkıcıyla yaptığı sosyal görüşmeler olarak gerekçelendirmesi üzerine Bruni-Sarkozy ile ilgilenmeye başladı. Sarkozy, 2007 yılında kazandığı Fransa cumhurbaşkanlığı seçimini yasadışı yollardan finanse etmek üzere Libya liderinden para almak için komplo kurduğu iddiasıyla 2025 yılında yargılanacak. 2007-2012 yılları arasında Fransa’yı yöneten sağcı siyasetçi, görevden ayrıldığından bu yana bir dizi hukuki sorunla karşı karşıya kaldı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com